Dostupni linkovi

Digitalna valuta Facebooka na saslušanju pred Kongresom


Libra bi trebala biti lansirana naredne godine
Libra bi trebala biti lansirana naredne godine

Ambiciozni plan Facebooka da kreira novi finansijski ekosistem zasnovan na novoj digitalnoj valuti suočit će se prepitivanjem u američkom Kongresu. Već je ranije Facebook dobio negativne komentare od američkog predsjednika Donalda Trumpa i šefa Federalnih rezervi.

Tokom dvodnevnog procesa saslušanja Kongres će razmatrati Facebookov plan za novu valutu nazvanu Libra. Pored toga bit će proširena istraga o tržišnoj snazi Facebooka, Applea i Amazona.

Trump je prošle sedmice napisao na Twitteru da nova valuta neće biti pouzdana. Ministar finansija Steven Mnuchin također je izrazio zabrinutost da bi se Libra mogla koristiti za nezakonite radnje.

"Ministarstvo finansija je veoma zabrinuto da bi Libra mogla biti korištena za pranje novca i finansiranje teorista," rekao je Mnuchin novinarima u Bijeloj kući. "Ovo jeste pitanje nacionalne sigurnosti".

On je također rekao da Facebook čeka mnogo posla prije no što se dođe do tačke u kojoj je administracija zadovoljna valutom.

David Marcus, jedan od Facebookovih izvršnih direktora zadužen za Libru rekao je u svjedočenju koje je pripremio za bankarski komitet da je cilj razvoja Libre u uspostavljanju 'sigurnog, pouzdanog i jeftinog načina za ljude da prebacuju novac širom svijeta'.

"Vjerujemo da Libra može ostvariti veliki napredak prema izgradnji inkluzivnije finansijske infrastrukture", rekao je Marcus.

Izazovi Facebooka u Washingtonu idu dalje od pitanja Libre. Ova društvena mreža bit će među velikim tehnološkim kompanijama, zajedno sa Googleom, Amazonom i Appleom, koje će svjedočiti na saslušanju o tome na koji način oni utiču na inovaciju i poduzetništvo malih kompanija.

XS
SM
MD
LG