Dostupni linkovi

Nemačka: Rekordan broj stanovnika zbog migracija sa istoka


Broj stanovnika Nemačke premašio je prošle godine rekordnih 83 miliona, najviše usled priliva migranata, od kojih je većina došla iz istočne Evrope, pokazuju danas objavljeni podaci.

Neto migracija umanjena je na oko 400 hiljada ljudi u 2018. godini sa 416 hiljada tokom prethodne godine, saopštio je zavod za statistiku. Države EU i dalje su glavni izvor doseljavanja sa neto migracijom od 202 hiljade ljudi.

Unutar ove grupe, naviše doseljenika je iz Rumunije (68.000), Hrvatske (29.000), Bugarske (27.000) i Poljske (20.000).

Uprkos rekordno visokoj stopi zaposlenosti i smanjenju nezaposlenosti, poslodavci i dalje teško pronalaze radnike za više od milion radnih mesta, što predstavlja usko grlo i faktor ograničavanja privrednog rasta.

Starenje populacije i niska stopa rađanja znače da će radna snaga u Nemačkoj verovatno biti u opadanju u narednim decenijama, pa se smatra da su migranti ključni za kompanije koje traže radnike. Njihovi penzioni doprinosi olakšali bi situaciju usled rastućeg broja penzionera.

U Nemačku trenutno stiže manje izbeglica iz ratnih područja. Neto migracija iz Sirije skoro se prepolovila na 34 hiljada u 2018. godini sa 60 hiljada tokom 2017. godine.

XS
SM
MD
LG