Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bugarska sumnja na Rusiju posle krađe poreskih podataka


Bugarska vlada je danas sazvala sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost pošto su preko ruske e-mail adrese objavljeni poreski podaci hakovani u masovnoj operaciji za koju Sofija ocenjuje da bi mogla biti povezana s kupovinom američkih vojnih aviona.

"Napad je došao spolja i preti nacionalnoj bezbednosti", rekao je novinarima ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov nakon što su bugarski mediji juče dobili oko 11 gigabajta poreskih podataka za oko milion bugarskih fizičkih i pravnih lica.

Marinov je rekao da je vlada "donela važnu odluku u vezi kupovine aviona F-16" a da je e-mail adresa s koje su podaci poslati ruska. On ipak nije optužio Moskvu za hakovanje.

Prema navodima medija, objavljeni su imena, adrese, matični brojevi i prihodi i porezi poreskih obveznika.

Ministar finansija Vladislav Goranov je ocenio da je "oko tri odsto" fizičkih i pravnih lica upisanih u bazu poreske uprave bilo na meti krađe podataka.

Informatički eksperti su objavljivanje tih podataka nazvali "katastrofom" i "informatičkim Černobiljom". Goranov je to relativizovao i rekao da je takvih napada bilo u drugim zemljama iako je priznao da je ovo prvi put da se to desilo Bugarskoj.

Prema prvim informacijama iz istrage, hakeri su napali 29. juna a meta je bio jedan od 60 servera u poreskoj upravi.

Nekadašnja članica istočnog bloka, Bugarska je 2004. ušla u NATO. Sofija je 10. jula potvrdila kupovinu osam američkih lovaca F-16 za 1,256 milijardi dolara. Ti avioni treba da zamene lovce sovjetske proizvodnje MiG 29.

XS
SM
MD
LG