Dostupni linkovi

Turska: Sankcije EU neće sprečiti traženje gasa kod Kipra


Granica severnog dela Kipra pod turskom kontrolom

Sankcije koje je EU uvela Turskoj neće sprečiti Ankaru da nastavi traženje gasa u vodama kod Kipra, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Ankari.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica EU juče su uveli sankcije Turskoj zbog traženja gasa u vodama koje spadaju u isključivu ekonomsku zonu Kipra. Ministri su naveli i da su suspendovali razgovore s Turskom o sporazumu o vazdušnom saobraćaju i da će od Evropske investicione banke zatražiti da "preispita" pozajmice Ankari.

Šefovi diplomatija su takođe podržali predlog Evropske komisije za smanjenje finansijske pomoći Turskoj za narednu godinu. Oni su upozorili da se dogovaraju dodatne "ciljane mere" za kažnjavanje Turske koja je 2005. počela pristupne pregovore s EU.

Tursko ministarstvo je navelo da EU nije pomenula kiparske Turke i da se ponela kao da oni "ne postoje", i optužilo Uniju za "predrasude i pristrasnost".

"Odluke Saveta za spoljne poslove EU donete na jučerašnjem sastanku ni na koji način neće uticati na odlučnost naše zemlje da nastavi s aktivnostima traženja gasa u istočnom Mediteranu", navelo je tursko ministarstvo.

U saopštenju se dodaje da je Turska rešena da brani svoja i prava kiparskih Turaka.

Dva turska broda u pratnji ratnih brodova traže gas na oba kraja etnički podeljenog Kipra. Turska, koja ne priznaje Kipar kao državu, tvrdi da 44 odsto isključive ekonomske zone Kipra pripada njoj i da Turci iz otcepljene Turske Republike Severni Kipar polažu pravo na još 25 odsto.

Kipar je podeljen po etničkoj liniji kada je Turska 1974. izvršila invaziju posle puča pristalica ujedinjenja s Grčkom. Nezavisnost Severnog Kipra priznaje samo Turska koja na ostrvu drži više od 35.000 vojnika. Kipar je 2004. primljen u EU, ali samo stanovnici južnog dela uživaju povlastice članstva.

Dok Turska tvrdi da štiti svoja prava i prava kiparskih Turaka na zalihe gasa sredozemnog ostrva, kiparski zvaničnici optužuju Ankaru da koristi kiparske Turke za svoje ciljeve širenja kontrole nad istočnim Mediteranom.

Kiparska vlada je saopštila da će preduzeti pravne korake protiv svih naftnih i gasnih kompanija koje pružaju podršku turskim brodovima u potrazi za gasom.

Kipar je već izdao oko 20 međunarodnih naloga za hapšenje protiv tri međunarodne kompanije koje pomažu jednom od dva broda koji buši na 68 kilometara od zapadne obale Kipra.

Vlada u Nikoziji je izdala dozvole za bušenje južno od Kipra između ostalih i Eksonmobajlu, Totalu i Eniju. Do sada su u tom području otkrivena tri veća džepa s gasom.

Predsednik Kipra Nikos Anastasijadis će danas predsedavati sastankom političkih lidera posvećenom predlogu lidera kiparskih Turaka Mustafe Akindžija o formiranju zajedničke komisije za rukovođenje bušenjem u moru.

Akindži je više puta pozivao na stvaranje takve komisije koja bi kiparskim Turcima omogućila pravo glasa u vezi s gasom i raspodelom dobiti od njega. Sličan predlog je 2011. izneo i njgeov prethodnik Derviš Eroglu.

Kiparska vlada navodi da bi razgovori o energetici s kiparskim Turcima trebalo da budu deo sveukupnih razgovora o ujedinjenju i da su prava kiparskih Turaka na energetske rezerve ostrva osigurana. Vlada navodi da će buduća dobit od gasa iz formiranog fonda biti ravnopravno deljena posle potpisivanja mirovnog sporazuma.

XS
SM
MD
LG