Dostupni linkovi

EU uvela sankcije Turskoj zbog gasa


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ministri spoljnih poslova EU su pojačali pritisak na Tursku uvođenjem nekih sankcija zbog traženja gasa u vodama koje potpadaju u isključivu ekonomsku zonu Kipra, člana EU.

Ministri su u izjavi naveli da se u svetlu turskih "ilegalnih aktivnosti bušenja" suspenduju razgovori o sporazumu o vazdušnom saobraćaju i da će od Evropske investicione banke biti zatraženo da "preispita" pozajmice Ankari.

Oni su takođe podržali predlog Evropske komisije da smanji finansijsku pomoć Turskoj za narednu godinu. Ministri su upozorili da se dogovaraju dodatne "ciljane mere" da bi se kaznila Turska, koja je 2005. počela pristupne pregovore s EU, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu je prošle nedelje upozorio da će Turska intenzivirati bušenje nedaleko od Kipra ako EU uvede sankcije.

Dva turska broda u pratnji ratnih brodova traže gas na oba kraja etnički podeljenog Kipra.

Evropski ministri su ponovili da turske ilegalne akcije imaju "ozbiljan negativni uticaj" na odnose Turske i EU i pozvali Ankaru da poštuje suverena prava Kipra u skladu s međunarodnim pravom.

Oni su pozdravili poziv kiparske vlade Turskoj da pregovaraju o granicama svojih isključivih ekonomskih zona.

Prema navodima kiparskih zvaničnika, Turska ne priznaje Kipar kao državu i tvrdi da 44 odsto isključive ekonomske zone Kipra pripada njoj. Kiparski Turci iz otcepljene Turske Republike Severni Kipar polažu pravo na još 25 odsto.

Kipar je podeljen po etničkoj liniji kada je Turska 1974. izvršila invaziju nakon puča pristalica ujedinjenja s Grčkom. Nezavisnost Severnog Kipra priznaje samo Turska koja na ostrvu drži više od 35.000 vojnika. Kipar je 2004. primljen u EU ali samo stanovnici južnog dela uživaju povlastice članstva.

XS
SM
MD
LG