Dostupni linkovi

Vrhovni komandant NATO snaga za Evropu dolazi u Srbiju


General Tod Volters

Tod Danijel Volters, vrhovni komandant NATO snaga u Evropi i komandant američkih vojnih snaga na evropskom kontinentu, uskoro će posetiti Srbiju tokom turneje obilaska komandi i kancelarija NATO-a u zemljama Evrope i atlantskog regiona, rečeno je Glasu Amerike u Vrhovnom štabu savezničkih snaga u Evropi.

“Vojska Srbije visoko je cenjena snaga u mirovnim operacijama širom sveta”, navodi se u odgovoru na upit Glasa Amerike.

Vrhovni štab savezničkih snaga u Evropi (SACEUR) nije precizirao tačan termin njegove turneje, države koje će obići, niti potenijalni datum dolaska u Srbiju, kao i ko će mu biti sagovornici. Ukazano je da je povod za to Voltersovo preuzimanje komande - što se dogodilo 3. maja ove godine.

“Vrhovni štab savezničkih snaga planira da se susretne sa liderima kako bi što bolje razumeo stanje na terenu i istražio mogućnosti za poboljšanje saradnje”, rečeno je Glasu Amerike.

Tod Danijel Volters je poziciju vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi preuzeo od generala Kurtisa Skaparotija. Volters je prethodno obavljao funkcije komandanta američkih vazduhoplovnih snaga u Evropi i američkih vazduhoplovnih snaga u Africi.

Taj visoki američki i NATO zvaničnik je aprila 2019. tokom procedure za potvrđivanje generalskog čina i zvanja komandanta u Odboru za oružane snage Senata rekao da je američko prisustvo na Kosovu potrebno da bi se ojačao otpor kosovskih partnera na, kako se izrazio, spoljne maligne pretnje.

Takođe, tada je rekao i da američka komanda u Evropi podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa planom tranzicije i u punoj saradnji sa SAD i zemljama saveznicama NATO.

Informacija o Voltersovoj poseti državama Evrope i atlantskog regiona aktuelna je u nedeljama pošto je, početkom jula, objavljeno da je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao zakon o prekidu ruskog učešća u Sporazumu o nuklearnim i konvencionalnim raketama srednjeg dometa sa Sjedinjenim Državama (INF). Odmah potom iz Brisela je stigla reakcija da je jedini način da se taj sporazum spasi - rusko vraćanje u njegove okvire.

Sjedinjene Države i Rusija u februaru 2019. započele su proces obostranog povlačenja optužujući jedna drugu za kršenje dogovora postignutog pre 32 godine. Potpisali su ga 8. decembra 1987. u Vašingtonu tadašnji lideri SAD i Sovjetskog Saveza Ronald Regan i Mihail Gorbačov i bio je jedan od značajnijih doprinosa smirivanju napetosti tokom Hladnog rata.

XS
SM
MD
LG