Dostupni linkovi

Italija: Policija kod ekstremnih desničara pronašla projektil i oružje


Talijanska policija, ilustrativna fotografija

Antiteroristička policija u sjevernoj Italiji zaplijenila je rakete i drugo sofisticirano oružje tokom pretresa usmjerenih ka grupama ekstremne desnice.

Policija u sjevernoj Italiji privela je tri muškaraca, uključujući i jednog koji je povezan sa neofašističkom italijanskom političkom partijom, nakon što je otkrivena ogromna zaliha automatskog oružja, raketa i materijala sa nacističkim simbolima.

Policija je saopćila da su nova saznanja proizašla iz istrage o državljanima Italije koji pomažu separatistima u istočnoj Ukrajini koje podržava Rusija, navodi AP.

U saopćenju objavljenom u ponedjeljak, policija u Torinu izjavila je da se jedan od uhapšenih muškaraca 2001. godine bezuspješno kandidovao za Senat ispred neofašističke stranke Forza Nuova. U svojoj kući u Gallarateu, policija je pronašla devet jurišnih oružja, gotovo 30 lovačkih pušaka, pištolja i bajoneta, kao i municiju i antičke nacističke plakete sa svastikom.

Dva druga muškarca uhapšeni su nakon što je policija pronašla projektil u hangaru na aerodromu kojeg su, navodno, željeli prodati.

XS
SM
MD
LG