Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izetbegović na obilježavanju godišnjice državnog udara u Turskoj


Recep Tayyip Erdogan i Bakir Izetbegović

Predsjednik Stranke demokratske akcije, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović, zajedno s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, učestvovao je na ceremoniji obilježavanja Dana demokratije i nacionalnog jedinstva u turskom Beştepeu, prenose turski mediji.

Radi se o obilježavanju treće godišnjice pokušaja državnog udara u Turskoj, iza kojeg, kako tvrde vlasti Turske, stoji pokret Fetullaha Gulena, koji je u Turskoj označen kao teroristički.

Nakon polaganja cvijeća održan je i vjerski program u znak sjećanja na poginule, a bio je prisutan i potpredsjednik Turske Fuat Oktay.

Erdogan je nedavno, tokom posjete BiH, zatražio izručenje turskih državljana koje Turska sumnjiči da su članovi pokreta Fetullaha Gulena.

Više od 77.000 ljudi je uhapšeno i čeka suđenje, a oko 150.000 otpušteno je iz javne službe, vojske i drugih sektora nakon neuspjelog vojnog udara.

Zapadni saveznici i organizacije za zaštitu ljudskih prava kritikovali su Tursku zbog obima hapšenja, navodeći da predsjednik Turske neuspjeli vojni udar koristi kao izgovor za obračun sa neistomišljenicima.

Turski lideri tvrde da iza pokušaja državnog udara stoji turski religijski vođa Fetulah Gulen. Gulen je odbacio optužbe.

Gulen, koji živi u egzilu u SAD od 1999, nekadašnji je Erdoganov saveznik koji je pomogao turskom predsjedniku da njegova vjerski konzervativna Partija pravde i razvoja (AKP) dođe na vlast 2002. godine.

Međutim, dvojica saveznika uskoro su se razišli, navodno zbog pitanja podjele moći i Erdoganovog autoritarnog stila upravljanja. Gulenov pokret nakon toga je označen kao teroristička organizacija u Turskoj.

XS
SM
MD
LG