Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kongo: Potvrđen slučaj ebole u gradu od dva miliona stanovnika


Liječenje ebole u Kongu

Demokratska Republika Kongo potvrdila je prvi slučaj ebole u istočnom gradu Gomi, velikom transportnom čvorištu u kojem živi više od dva miliona ljudi, navodi BBC.

Ministarstvo zdravstva je potvrdilo da je jedna osoba pozitivna na virus u centru Gome, nakon što je tamo nedjeljom stigao autobusom iz Butemba, prenosi BBC. Ministarstvo je saopćilo da su svi putnici iz tog autobusa pronađeni, a ovo je ono čega su se zdravstveni radnici su se dugo plašili - da virus stigne do grada.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije kaže da će ponovo sazvati ekspertski odbor UN-a da procijeni da li se nastavak epidemije ebole u Kongu proglašava međunarodnim vanrednim slučajem.

Na sastanku Svjetske zdravstvene organizacije u ponedjeljak u Ženevi, Tedros Adhanom Ghebreyesus je rekao da širenje ebole na Gomu, grad od dva miliona ljudi, može promijeniti sve. On je rekao da je su zvaničnici SZO i Konga bili spremni za ovo i opisao situaciju kao jednu od najsloženijih humanitarnih hitnih slučajeva ikada.

Ipak, Tedros je rekao da je UN "siguran" u mjere koje su poduzeli i predviđa da u Gomi neće biti novih slučajeva ebole. Nije rekao kada će biti sazvana stručna komisija koja se tri puta ranije sastajala i svaki put odlučila protiv proglašavanja epidemije međunarodnom krizom.

Izbijanje ebole u Demokratskoj Republici Kongo moglo bi trajati mnogo duže i koštati mnogo više novca i odnijeti više života, osim ako države članice UN-a ne osiguraju stotine miliona dolara sada, izjavio je u ponedjeljak Reutersu šef za humanitarnu pomoć SAD-a Mark Lowcock, prenosi Reuters.

Govoreći prije sastanka u Ženevi Lowcock je također pozvao države članice UN-a da pomognu okončati nasilje u tom području.

XS
SM
MD
LG