Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Skupština Srbije usvojila izveštaje o nezavisnim institucijama


Narodna skupština Srbije, ilustrativna fotografija

Skupština Srbije usvojila je izveštaje nezavisnih institucija - Poverenika za informacije od javnog značaja, Zaštitnika građana i Agencije za borbu protiv korupcije za 2018. godinu.U izveštaju Poverenika je navedeno da je 2018. bila rekordna po obimu rada Poverenika, budući da je rešeno 14.388 predmeta.

Navedeno je i da se pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja u Srbiji koristi u velikoj meri, ali se i dalje u velikom obimu teško ostvaruje bez intervencije Poverenika o čemu svedoči veliki broj izjavljenih žalbi i drugih obraćanja građana odnosno 4.842.

Navedeno je i da se povećava broj slučajeva u kojima informacije ostaju uskraćene čak i nakon izjavljivanja žalbe i donošenja obavezujuće odluke Poverenika.

Stepen izvršenja rešenja Poverenika se poslednjih nekoliko godina vidno smanjuje i u 2018. godini je bio najniži od početka rada oko 70 odsto, piše u usvojenom izveštaju.

U izveštaju je zamereno što je skupština razmatrala u plenumu samo tri izveštaja Poverenika i to za 2010, 2012. i 2013. godinu, što znači da u poslednje četiri godine (2014-2017), izveštaji Poverenika nisu bili predmet razmatranja u Narodnoj skupštini.

U danu kada je Skupština razmatrala Poverenikov izveštaj najviše se govorilo o bivšem Povereniku Rodljubu Šabiću kojem je mandat istakao krajem decembra 2018.

XS
SM
MD
LG