Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Španski premijer: Propali pregovori o levičarskoj vladi


Predizborni plakat sa likom lidera Španske socijalističke radničke partije Pedra Sančesa

Španski premijer u tehničkom mandatu i vođa Socijalista Pedro Sančes rekao je da smatra da su propali pregovori o formiranju vlade uz podršku krajnje levičarske partije Podemos, prenosi AP.

Više od dva meseca od kada je njegova partija pobedila na parlamentarnim izborima ali ostala daleko od osvajanja skupštinske većine Sančes nije uspeo da osigura glasove Podemosa čiji vođa Pablo Iglesias traži mesta u vladi.

Na izborima krajem aprila Socijalisti su osvojili 123 mesta od 350 u donjem domu parlamenta. Sančesu je, prema tome, potrebna podrška 42 poslanika Podemosa pored podrške brojnih malih regionalnih partija da bi parlament mogao ponovo da ga izabere za premijera na glasanju predviđenom 23. jula.

Ukoliko tada Sančes ne dobije apsolutnu većinu, biće drugo glasanje dva dana kasnije kada će mu biti potrebna prosta većina.

U današnjem intervjuu za radio SER Sančes je pozvao dve vodeće partije desnog centra da se uzdrže od glasanja da bi mogao da dobije potrebne glasove da vodi manjinsku vladu.

Dodao je da je vođa Podemosa Pablo Iglesias jednostrano prekinuo pregovore o sastavljanju vlade.

XS
SM
MD
LG