Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EU otvorila sjedište u Kuvajtu


Kuvajtska zastava

Europska unija (EU) otvorila je sjedište u Kuvajtu, a kako je naglašeno to je učinjeno kako bi se ojačali odnosi s ovom zemljom.

Šeik Sabah Khaled Al-Hamad Al-Sabah, potpredsjednik kuvajtske vlade i ministar vanjskih poslova, izjavio je da predstavništvo EU u zemlji naglašava vrhunac uspješne saradnje.

Podvukao je da je Kuvajt u EU ključni partner u trgovini, ulaganjima, energetici, obrazovanju, zdravstvu i mnogim drugim sektorima, prenosi Xinhua.

Kuvajt i Evropska unija napravili su iskorake u dijalogu o pitanjima kao što su sigurnost, razvoj energije i ljudskih resursa, a Kuvajt računa i na napore EU u toj regiji za postizanje mira te šeik dodaje da Kuvajt takvu odgovornost dijeli s Evropskom unijom.

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogerini naglasila je da nakon što je EU pokrenula punu diplomatsku prisutnost u Kuvajtu, sada se otvara novo poglavlje u partnerstvu.

Cilj je nastaviti jačanje političkog dijaloga i privredne saradnje, posebno podržavajući viziju Kuvajta do 2035. godine.

Ova delegacija EU treća je za saradnju u zemljama Zaljeva, budući da postoje dvije delegacije u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

XS
SM
MD
LG