Dostupni linkovi

Privedene 152 osobe u Parizu tokom proslave Nacionalnog praznika


Sa protesta Žutih prsluka, Pariz, fotoarhiv
Sa protesta Žutih prsluka, Pariz, fotoarhiv

Najmanje 152 osobe su privedene tokom demonstracija žutih prsluka u Parizu, organiziranih za vrijeme vojne parade povodom 14. jula - Dana pada Bastilje.

U saopćenju pariške policije navodi se da su 152 osobe privedene tokom nereda u blizini Champs-Elysees, prenosi agencija Anadolija.

Među privedenima su i lideri žutih prsluka Maxime Nicolle, Eric Drouet i Jerome Rodrigues.

Žuti prsluci su se okupili uprkos zabrani, a došlo je i do sukoba demonstranata i policije. Policija je protiv demonstranata koji su izazivali nerede koristila suzavac.

Ranije su pripadnici snaga sigurnosti zabranili organiziranje demonstracija na prometnijim lokacijama u Parizu, uključujući Champs-Elysees.

Tokom demonstracija žutih prsluka u Champs-Elyseesu 16. marta uništeno je nekoliko objekata, a policija nakon toga ne dozvoljava proteste na tom području.

Dan pada Bastille je nacionalni praznik u znak sjećanja na 14. juli 1789. godine kada je pala Bastilla, zloglasna tamnica koja je od 14. stoljeća služila kao zatvor.

Revolucionarne snage osvojile su zloglasnu tvrđavu Bastille u pariškom predgrađu Saint Antoine, a tako je i počela Francuska revolucija koja je promijenila Francusku i Evropu.

XS
SM
MD
LG