Dostupni linkovi

'Beri' stigao do Luizijane, oslabio u tropsku oluju


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Tropska oluja "Beri", koja je u jednom momentu prerasla u uragan prve kategorije da bi kasnije opet oslabila, stigla je do Luizijane. Nacionalni centear za uragane u Majamiju upozorio je da nevreme ipak može da donese snažne vetrove, izazove opasne talase i poplave u delovima obale Meksičkog zaliva i doline Misisipija, prenosi Glas Amerike.

Oluju, koja je bila prvi uragan na Atlantiku ove sezone, prati vetar jačine 120 kilometara na čas a kretala se brzinom od 9 kilometara na čas. Direktor Nacionalnog centra za uragane Ken Grejem izjavio je da očekuje da će kiša u regionu padati dokom vikenda.

Meteorolozi očekuju da će "Beri" u nedelju oslabiti na nivo tropske depresije.

Građani Nju Orleansa prave zalihe hrane i vode i stavljaju zaštitu na prozore kuća, a gradske vlasti su ih savetovale da ostanu u kućama, sa izuzetkom dve priobalne opštine južno od grada, gde je naređena obavezna evakuacija.

Turisti su uglavnom napustili grad u petak a neke aviokompanije otkazale su subotnje letove za Nju Orleans.

Nacionalni centar za uragane očekuje da će Beri ojačati pre nego što dođe do kopna kao oluja prve kategorije. Bio bi to prvi uragan ove sezone na Atlantiku.

Najveću pretnju ne predstavljaju vetrovi već potencijal da dođe do poplava. Biće to test za sisteme odbrane od nevremena, koje je grad uspostavio posle uragana Katrina 2005, u kojem je nastradalo 1.800 ljudi.

Američki predsednik Donald Tramp proglasio je u četvrtak uveče vanredno stanje u Luizijani i ovlastio Sekretarijat za unutrašnju bezbednost (DHS) i Federalnu agenciju za vanredne situacije (FEMA) da koordinišu federalne fondove i resurse kako bi pomogli državi tokom i posle oluje.

U Nju Orleansu se očekuju nove poplave, posle onih nastalih posle žestokih pljuskova u sredu, a poplave prete i gradu Baton Ruž.

"Beri" se tokom noći kretao ka Morgan Sitiju, koji je okružen vodom i nalazi se oko 140 kilometara jugozapadno od Nju Orleansa. Meteorolozi predviđaju da grad može da očekuje i do pola metra dodatne kiše od Berija, što će nivo reke Misisipi dovesti blizu vrha nasipa visokih šest metara, koji štite Nju Orleans.

Guverner Luizijane Džon Bel Edvards već je proglasio vanredno stanje i rasporedio pripadnike Nacionalne garde.

Obavezna evakuacija naređena je za oko 10.000 ljudi koji žive blizu poteza duž Misisipija najbližeg Meksičkom zalivu. Uz pljuskove i vetrove, "Beri" bi mogao da izazove i tornada.

XS
SM
MD
LG