Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Regulatorno telo SAD odobrilo kaznu od pet milijardi dolara za Facebook


FTC je počeo istragu Facebooka u martu 2018. posle izveštaja da je Kembridž analitika imala pristup podacima destina miliona korisnika te društvene mreže

Američko savezno regulatorno telo odobrilo je rekordnu kaznu od pet milijardi dolara za kompaniju Facebook u okviru istrage o kršenju privatnosti podataka, preneli su američki mediji.

Američka Savezna trgovinska komisija (FTC) ispitivala je navode o tome da je politička konsultanstka firma Kembridž analiltika (Cambridge Analytica) na nelegalan način došla do podataka od oko 87 miliona korisnika Fejsbuka.

To je najveća kazna dodeljena jednoj tehnološkoj kompaniji i daleko zasenjuje drugu po redu najveću kaznu od 22 miliona dolara dodeljenu Guglu 2012. godine.

Prema brojnim medijskim izveštajima juče je FTC je glasao da se kazni Facebook zbog kršenja privatnosti i zloupotrebe podataka korisnika. Većina medija poziva se na neimenovane osobe upoznate sa tim predmetom. U Komisiji se glasalo sa tri glasa za kaznu i dva protiv.

Facebook i suočavanje sa odgovornošću

Slučaj se sada podnosi civilnom odelenju Ministarstva pravde za reviziju. Nije poznato koliko će taj proces trajati ali se očekuje da će mera biti odobrena. Facebook je imao prihode od gotovo 56 milijardi dolara prošle godine, a ove godine analitičari očekuju oko 69 miljardi dolara.

"Ovim se zatvara mračno poglavlje i stavlja iza nas priča sa Kembridž analitikom. Investitori su još bili zabrinuti da kazna neće biti odobrena a sada Vol strit može malo lakše da diše", rekao je Danijel Ajvs, analitičar kompanije Vedbuš.

Facebook je odvojio tri milijardi dolara za moguću kaznu i u aprilu je kompanija saopštila da predviđa da će možda morati da plati do pet milijardi dolara. FTC je počeo istragu Facebooka u martu 2018. posle izveštaja da je Kembridž analitika imala pristup podacima destina miliona korisnika te društvene mreže.

Istraga je bila usmerena na to da li je Facebook prekršio sporazum iz 2011. prema kome je bio obavezan da jasno obavesti korisnike i dobije izričit pristanak da deli njihove podatke.

Još se ne zna da li će dodatne mere biti preduzete prema kompaniji kao što je povećan nadzor o zaštiti privatnosti ili da li će biti nekih ličnih posledica za generalnog direktora kompanije Marka Zakerberga, navodi BBC.

XS
SM
MD
LG