Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vlada Hrvatske će se konsultovati sa Vladom FBiH oko Aluminija


Aluminij

Vlada Republike Hrvatske "izražava zabrinutost i žaljenje" što je došlo do prestanka rada mostarskog Aluminija "jednog od strateških gospodarskih subjekata za hrvatski narod u Federaciji BiH, ali i za gospodarski razvoj cijele Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju.

Hrvatska inače ima 12 posto udjela u vlasništvu Aluminija.

U saopćenju se najavljuje da će predstavnici hrvatske Vlade uoči sljedeće sjednice Skupštine društva Aluminij d.d. obaviti konzultacije s predstavnicima Uprave društva te Vlade Federacije BiH kao najvećim pojedinačnim vlasnikom, kako bi se razmotrila moguća rješenja za izazove koji se nalaze pred mostarskim Aluminijem.

"Hrvatska Vlada kao manjinski dioničar smatra da se tržišno i ekonomsku opravdanu i konkurentnu proizvodnju u Aluminiju može ostvariti uz bitnu promjenu dosadašnjeg poslovnog modela, u skladu s najboljim europskim poslovnim praksama. Provedba tih mjera pretpostavlja podršku Vlade Federacije BiH", poručili su iz Vlade RH.

Zbog eskalacije problema u mostarskom Aluminiju hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jučer je zatražila očitovanje Vlade RH te je izrazila zabrinutost za sudbinu oko 900 radnika.

Proizvodni pogodni Aluminija ugašeni su u noći s 9. na 10. srpnja, nakon što je poduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju iznosi 293 milijuna maraka.

XS
SM
MD
LG