Dostupni linkovi

Beograd: Protest pod sloganom 'Pokaži nam diplomu Nebojša!'


Beograd: Učesnici protesta poslali ministru 'diplomu' poštom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Beograd: Učesnici protesta poslali ministru 'diplomu' poštom

U Beogradu je održan trideset i drugi antivladin protest "Jedan od pet miliona", ovoga puta pod sloganom “Pokaži nam diplomu Nebojša!”, a posvećen aktuelnom slučaju navodnog falsifikovanja fakultetske diplome ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića o kom su mediji pisali protekle sedmice.

Protest je završen kod pošte u Zmaj Jovinoj gde su organizatori poslali diplomu Nebojši Stefanoviću na adresu Vlade Srbije.

Prethodno su, nakon šetnje Prizrenskom, Brankovom, Pop-Lukinom, Pariskom i Uzun Mirkovom ulicom došli do zgrade Rektorata kako bi "podsetili na sve lažne diplome visokih zvaničnika". Rektorat je odabran, kako se navodi u saopštenju organizatora, "kako bismo podsetili ovu instituciju da sve lažne diplome visokih zvaničnika narušavaju ugled ne samo Univerziteta, već i čitavog visokoškolskog sistema obrazovanja".

Kolona ide od Rektorata ka pošti u Zmaj Jovinoj
Kolona ide od Rektorata ka pošti u Zmaj Jovinoj

Protest je počeo na Terazijama oko 19 časova uprkos kiši. Okupljenima su se sa kamiona na Terazijama obratili odbornica u Skupštini grada Vršca Dragana Rakić i aktivista i učitelj Marko Radosavljević, koji je, prema pisanju medija, bio priveden na prošlonedeljnoj protestnoj šetnji 6. jula u Beogradu.

Rakić je poručila okupljenima da će biti na ulicama koliko god da je potrebno da bi videli leđa predsedniku Aleksandru Vučiću i "njegovoj premijerki, ministrima, novinarima i tajkunima".

Demonstrantima je poručila da su oni elita, a ne garnitura koja je trenutno na vlasti. Istakla je da smo svedoci afera u koje su uključeni najviši funkcioneri, porasta nasilja u društvu i govora mržnje. Rekla je i da onaj ko treba da predvodi borbu protiv kriminala, ima lažnu diplomu.

"Svaka nam čast što smo još na ulicama i borimo se, ali ovo nije dovoljno", rekao je Radosavljević. "Svi zajedno moramo pokazati zube i pružiti otpor teroru koji sedam godina sprovode nad nama. Ja sam za svaki legitiman način građanskog otpora koji može da utiče da se uzdrma režim i vrate osnovna ljudska i građanska prava", poručio je on.

Protest u Beogradu, 13. jul
Protest u Beogradu, 13. jul

​Najnoviji slučaj koji je otvorio pitanje autentičnosti fakultetske diplome ministra Nebojše Stefanovića je objava opozicionog “Saveza za Srbiju” da je ministar diplomu o završenom fakultetskom obrazovanju stekao u Velikoj Britaniji na Megatrend Internešnal, firmi u Engleskoj koja nikada nije bila registrovana za obrazovanje. Ranije su u javnosti izražene sumnje i u autentičnost doktorata Nebojše Stefanovića.

Prema navodima organizatora, ovi protesti organizuju se i kako bi se ukazalo na "nasilje koje vlast i visoki zvaničnici raspiruju što u svojim izjavama, što svojim delima".

Građanski protesti u Srbiji počeli su krajem 2018. godine pod parolom "Stop krvavim košuljama" zbog toga što je grupa ljudi u Kruševcu pretukla opozicionog političara Borka Stefanovića. Naziv protesta promenjen je u "1 od 5 miliona" posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića "Nek' vas se skupi i pet miliona, nijedan zahtev neću da ispunim".

XS
SM
MD
LG