Dostupni linkovi

Tropska oluja približava se New Orleansu, proglašeno vanredno stanje


Oluja u SAD-u, ilustracija
Oluja u SAD-u, ilustracija

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je vanredno stanje dok se tropska oluja Barry približava New Orleansu koji se u petak priprema na obilnu kišu i sa strahom se prisjeća uragana Katrina koji je pogodio grad 2005.

Oluja bi se trebala u petak navečer ili subotu ujutro pretvoriti u uragan, neposredno prije nego što će njeno središte stići do obale Louisiane, objavio je Nacionalni centar za uragane.

Hiljade stanovnika Louisiane postavilo je vreće s pijeskom oko kuća ili su se evakuirali na višu nivoe u kućama u četvrtak kada je tropska oluja Barry zaprijetila da će se pretvoriti u prvi uragan sezone s obilnim kišama koje bi mogle predstavljati ozbiljan test poboljšanog sistema odbrane od poplava u New Orleansu nakon razornog uragana Katrina, navodi AP.

Vojnici Nacionalne garde i spasilačke ekipe u vozilima zauzeli su položaje dok se Louisiana priprema za dolazak oluje u petak navečer ili ranu subotu.
Barry bi mogao imati brzinu vjetrova od oko 120 km/h što ga čini olujom prve kategorije, rekli su prognostičari.

Očekuje se da će donijeti više od pola metra kiše u pljuskovima koji bi mogli trajati satima dok oluja prolazi kroz gradsko područje od gotovo 1,3 miliona ljudi.

Nevrijeme je posljednjih dana u New Orleansu izazvalo velike poplave.

XS
SM
MD
LG