Dostupni linkovi

Njemačka mora vratiti ženu i djecu iz Sirije


Hiljade pripadnika takozvane 'Islamske države' uključujući stotine žena i djece, drže kurdske vlasti na sjeveru Sirije

Sud u Berlinu donio je odluku da njemačko ministarstvo vanjskih poslova treba da vrati iz Sirije suprugu i troje djece borca takozvane 'Islamske države'. Prema riječima glasnogovornika suda, ovo je prva takva presuda protiv vlade.

Porodica osumnjičenog borca tužila je ministarstvo vanjskih poslova nakon što su njemačke diplomate odbile zahtjev za pomoć njegovoj supruzi i djeci da se vrate u Njemačku sa sjevera Sirije, dijela kojeg kontrolišu kurdske snage.

Kao i druge zapadne zemlje, Njemačka se suočava s dilemom kako se nositi s građanima koji su otišli na Bliski istok kako bi se pridružili grupama kao što je takozvana 'Islamska država'.

Osumnjičeni borac, čija je sudbina nepoznata, napustio je Njemačku kako bi otišao u Siriju sa svojom suprugom i dvije kćeri, 2014. godine. Njegova supruga rodila je treće dijete u Siriji prije dvije godine, rekao je glasnogovornik suda.

Njemačka vlada željela je vratiti samo djecu. Međutim, administracija na sjeveru Sirije koja se nalazi pod kontrolom Kurda zahtijevala je da vrate i majku.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova izjavio je kako vlada proučava odluku i kako je moguće da će se žaliti višem sudu. Porodični advokat nije odgovorio na zahtjev za komentar, stoji u izvještaju Reutersa.

Njemački obavještajni službenici kažu kako je više od 1.000 njemačkih državljana otišlo da se bori u Siriji i iraku, gdje je ranije takozvana 'Islamska država' kontrolisala teritorije u samoproglašenom kalifatu.

Otprilike trećina se vratila u Njemačku, dok se za trećinu vjeruje da su poginuli a da se ostatak još uvijek nalazi u Iraku i Siriji.

Hiljade pripadnika takozvane 'Islamske države' uključujući stotine stranaca, žena i djece, drže kurdske vlasti na sjeveru Sirije.

XS
SM
MD
LG