Dostupni linkovi

Podgorica: Jasna potreba podsjećanja na odgovornost za zločine


Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Srebrenice u Pogorici
Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Srebrenice u Pogorici

Uz vidan izostanak predstavnika crnogorskih državnih organa i gradske uprave Podgorice, predstavnici Foruma Bošnjaka i malobrojni građani položili su cvijeće i minutom ćutanja odali poštu žrtvama genocida u Srebrenici i drugih zločina.

Dugogodišnji potpredsjednik crnogorskog parlamenta i član Foruma Bošnjaka Rifat Rastoder kaže da je posrijedi opstrukcija nadležnih i da je to sramota za državu Crnu Goru.

"Forum nema više namjeru niti želju nadomještati ulogu i obavezu nadležnih državnih institucija poput Ministarstava za ljudska i manjinska prava, kulture, obrazovanja i drugih koji do sada nijesu ništa učinili da stvore trajnije uslove za zvanično obilježavanje ovog datuma. Tražimo da se 11. jul uvrsti u kalendar značajnih datuma kako bi se na taj način stvorile pretpostavke da se on ubuduće zvanično obilježava. U protivnom, zaista ima mjesta sve izraženijim sumnjama da je u pitanju klasična opstrukcija i svojevrsna blamaža Crne Gore", poručio je Rifat Rastoder.

Rifat Rastoder
Rifat Rastoder

​"Ljudska i civilizacijska dužnost je da se pamte žrtve zločina i izvuku jasne pouke kako se ratovi i tragedije ne bi ponovili", kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović povodom Dana sjećanja na žrtve Srebrenice, javlja agencija Mina.

Brajović je kazao da protokom vremena ne slabi saosjećanje sa žrtvama i njihovim bližnjima, već je sve jasnija potreba stalnog podsjećanja na odgovornost za počinjene zločine.

"To je ujedno i opomena da moramo činiti stalne napore da dobrosusjedski odnosi, mir i stabilnost budu dugoročno opredjeljenje svih politika u regionu", poručio je Brajović.

Kako su saopštili iz Skupštine, Brajović je u okviru desete godišnjice od usvajanja Deklaracije Skupštine o prihvatanju Rezolucije Evropskog parlamenta o zločinu u Srebrenici podsjetio na ljudsku i civilizacijsku dužnost da se pamte žrtve i izvuku jasne pouke kako se ratovi i tragedije ne bi ponovili.

Podsjeća se da je 11. juli proglašen Evropskim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, počinjenog između 11. i 19. jula 1995. godine

Poslanici Skupštine usvojili su 9. jula 2009. Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, kojom se osuđuje zločin u tom gradu, kao i druga zlodjela počinjena tokom sukoba na prostorima bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine.

XS
SM
MD
LG