Dostupni linkovi

Negiranje genocida u Skupštini Srbije i zahvale Mladiću


Narodna skupština Srbije, ilustrativna fotografija
Narodna skupština Srbije, ilustrativna fotografija

Vladimir Đukanović, poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) na svom Tviter nalogu, čestitao je, kako se izrazio “srpskom narodu dan oslobođenja Srebrenice”.

“Hvala generalu Ratku Mladiću na briljantno izvedenoj vojničkoj operaciji `Krivaja 95`”, napisao je Đukanović.

Tvit Vladimira Đukanovića
Tvit Vladimira Đukanovića

U izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE), on je potvrdio da je zaista napisao ove reči i podvukao da se od njih neće ograditi.

SNS, inače partija na čijem je čelu predsednik države Aleksandar Vučić, od ovog nastupa nije se ogradila do ovog trenutka.

U Skupštini Srbije, u kojoj su na dnevnom redu poslanička pitanja, rasprava je na dan kada se obeležava godišnjica genocida u Srebrenici, takođe skrenuta u tom pravcu.

Osuđeni ratni zločinac, koji je poslanik u Skupštini, lider radikala Vojislav Šešelj pozvao je Vladu Srbije da prikupi podatke i “pokaže svetskoj javnosti da se u Srebrenici nije desio genocid”, već da je to "podvala".

On je rekao da je potrebna potpuna istina i da je "u dva toma od po hiljadu strana, a u pripremi je i treći" prikupio "podatke šta se tamo dešavalo", ali da je to pre svega dužnost vlade.

Poslanik opozicione Stranke moderne Srbije Vladimir Đurić rekao je, neposredno nakon Šešelja, da je Evropski parlament (EP) prošle godine u Rezoluciji izneo stav da žali zbog "kontinuiranog poricanja genocida u Srebrenici od nekih predstavnika srpskih vlasti".

Kako je naveo, u Rezoluciji se podseća da puna saradnja sa Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju znači i prihvatanje njegovih odluka. Navodi se i da priznanje genocida u Srebrenici predstavlja važan korak na putu Srbije u EU.

Đurić je rekao da ga zanima kako će ministarstvo za evropske integracije i premijerka Ana Brnabić reagovati na ovakvu odredbu Rezolucije EP.

XS
SM
MD
LG