Dostupni linkovi

Dvadeset dvije države osudile Kinu zbog zatvaranja Ujgura


Sinđijang, Kina

Neke od država članica EU, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Švicarska, te Australija, Kanada, Japan u pismu Vijeću za ljudska prava UN-a osudili su zatvaranje Ujgura i drugih muslimana u pritvornim centrima u Sinđijangu u Kini, prenosi Rojters koji je imao uvid u pismo.

Prema izvještajima UN-a najmanje milion osoba u udaljenoj regiji u Kini nalaze se u pritvornim centrima. Kina ih opisuje kao centre za obuku koji pomažu da se iskorijeni ekstremizam i da osobe tu steknu nove vještine.

Pismo su potpisali ambasadori ovih država, navodi Rojters, što je prva zvanična i zajednička akcija država po pitanju Ujgura u Kini.

U pismu se izražava zabrinutost zbog izvještaja o nezakonitom zatvaranju u "velikim zatvoreničkim centrima", kao i široko rasprostranjenom nadzoru i ograničenjima, posebno usmjerenih na Ujgure i druge manjine u Sinđijangu.

"Pozivamo Kinu da poštuje svoje zakone i međunarodne obaveze i da poštuje ljudska prava i osnovne slobode, uključujući slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja širom Kine", navodi se u pismu. "Pozivamo i Kinu da se uzdrži od proizvoljnog pritvaranja i ograničenja slobode kretanja Ujgura i drugih muslimanskih i manjinskih zajednica u Sinđijangu ", navodi se.

U pismu se poziva Kina da dozvoli međunarodnim nezavisnim stručnjacima, uključujući i visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašele, "pristup" ovoj regiji.

Stotine ljudi umrlo je tokom nemira posljednjih godina u Sinđijangu za koje je Peking okrivio islamske ekstremiste i separatiste.

Peking kaže da su njihovi napori u borbi protiv radikalizacije u Sinđijangu donijeli neviđenu stabilnost, ukazujući na manjak nasilja u protekle dvije godine.

U izvještaju koji je Američka komisija za međunarodne vjerske slobode (USCIRF) objavila 29. aprila ove godine navodi se da su pripadnici ujgurske muslimanske populacije u Kini i dalje izloženi "nečuvenim zlostavljanjima", ali da se vlada u Pekingu se suočila s nekolicinom, ako i ikakvim, posljedicama.

U Kini živi između 11 i 15 miliona Ujgura, a u ostalim zemljama oko milion.

XS
SM
MD
LG