Dostupni linkovi

Hodža: EU okleva ukinuti vizni režim, iako je Kosovo ispunilo uslove


Ministarka evropskih integracija na Kosovu Durata Hodža
Ministarka evropskih integracija na Kosovu Durata Hodža

Ministarka evropskih integracija na Kosovu Durata Hodža izjavila je u sredu da Francuska, Holandija i Belgija oklevaju po pitanju ukidanja viznog režima i pored toga što je Kosovo ispunilo sve uslove. Ona je dodala da postoji i zabrinutost Francuske od migracija ili zloupotreba vizne liberalizacije „iako Kosovo nije u prvih 30 država iz kojih dolaze migranti“.

Hodža je dodala da je usporavanju viznog režima doprineo i izborni proces u EU.

Inače, vizna liberalizacija za Kosovo sada je na Evropskom savetu koji okuplja ministre unutrašnjih poslova članica EU i gde se odluke donose pojedinačno.

Hodža je pred skupštinskom Komisijom za spoljne poslove, dijasporu i strateške investicije rekla da, primera radi, po pitanju vizne liberalizacije do skoro nije postojala ni jasna pozicija Nemačke, gde je postojala podrška ministra spoljnih poslova te zemlje, ali ne i ministra unutrašnjih poslova.

Hodža je dodala da Kosovo neće biti uvršteno na dnevni red Evropskog saveta ako među članicama ne bude bilo konsenzusa po tom pitanju, a pre svega usklađenosti između Nemačke i Francuske.

„Glasaće se onda kada ove dve države budu imale jasnu poziciju i jasnu podršku tom procesu“, kazala je Hodža.

Kako je dodala, sledeći sastanak Saveta očekuje se u oktobru, nakon konstituisanja evropskih institucija.

Evropski parlament je još prošlog leta preporučio ukidanje viza Kosovu. Međutim, Austrija je u decembru, kao predsedavajuća EU, odbila da stavi na dnevni red glasanje o viznoj liberalizaciji za Kosovo.

Pojedine države članice skeptične su po pitanju rezultata u oblasti borbe protiv korupcije, što je takođe bio jedan od uslova za ukidanja viznog režima.

XS
SM
MD
LG