Dostupni linkovi

Radnici Aluminija prosvjeduju, HDZ nudi sastanke


Radnici Aluminija ispred središnjice HDZ-a BiH, Mostar
Radnici Aluminija ispred središnjice HDZ-a BiH, Mostar

Nekoliko stotina radnika mostarskog Aluminija, koji je noćas prestao s radom, okupilo se ispred zgrade Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) u Mostaru tražeći odgovore za nastalu situaciju.

Međutim, pred radnike Aluminija nitko još nije izišao iz središnjice HDZ-a BiH, oko koje se nalaze i specijalne snage policije.

Novinaru Radija Slobodna Evropa (RSE) je potvrđeno da će sastanak s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem biti održan u četvrtak (11. juli) u 10 sati u središnjici HDZ-a BiH u Mostaru.

"Jedna je velika sramota svih hrvatskih ministara u Vladi Federacije BiH i tako isto mislim i za one iz Republike Hrvatske. Mi smo od danas na godišnjim odmorima, procedura stečajnog postupka se otvara i oko toga bićemo obavješteni šta i kako dalje", rekao je novinarima predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić, te dodao da će radnicima biti isplaćena još jedna plaća.

Saopćenjem se oglasio i HDZ BiH u kojem je, između ostalog, rekao kako smatra da je "trenutno najvažniji zadatak brinuti o radnicima te što prije doći do kratkoročnog, dugoročnog ali i trajnog rješenja".

"Sutrašnji (11. juli, prim. red.) sastanak s menadžmentom i s novim Nadzornim odborom će dati realnu sliku stanja i ponuditi opcije za rješenje današnje situacije. Svi oni koji pokušavaju problemima uposlenika Aluminija praviti kratkoročan politički profit stvaraju nemjerljivu štetu upravo samim radnicima kojima sada treba razumijevanje, potpora i prije svega pomoć oko rješavanja osnovih životnih problema, a ne politička prepucavanja zarad jeftinih političkih bodova", ističe se u saopćenju.

Pripadnici specijalne policije prisutni su i na ulicama Mostara, kao i u krugu tvornice Aluminij.

Aluminij d.d. Mostar s radom je prestao noćas, četiri minute iza ponoći, čime je ostvaren najcrnji scenarij na koji su proteklih dana upozoravali radnici tog poduzeća.

Nagli prestanak rada prouzročit će hlađenje i stvrdnjavanje tekućeg metala u proizvodnim ćelijama što će prouzročiti ogromne štete na pogonu, a eventualno ponovno pokretanje proizvodnje zahtijevat će ogromne troškove.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 milijuna maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto.

Pročitajte: Ugašen mostarski Aluminij

Jovičić: Stečaj je rješenje za Aluminij, a razotkrio bi sve
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00

XS
SM
MD
LG