Dostupni linkovi

Salvini zatvorio migrantski centar na Siciliji


Kamp Mineo na Siciliji
Kamp Mineo na Siciliji

Italijanski ministar unutrašnjih poslova, desničar Mateo Salvini, danas je zatvorio migrantski centar na Siciliji za kojeg je rekao da je najveći u Evropi i naveo da je došlo do smanjenja priliva migranata u Italiju od formiranja populističke vlade.

U sicilijanskom mestu Mineo Salvini je novinarima rekao da je broj migranata u centrima širom zemlje smanjen na 107.000 sa 182.000, koliko ih je bilo pre godinu dana kada je vlada formirana.

Naveo je i da je broj zahteva za azil prepolovljen, na oko 30.000.

Zatvaranje centra u Mineu očekivalo se godinama, pošto su tužioci unutar kompleksa otkrili ilegalne aktivnosti, uključujući nigerijsku mrežu trgovaca narkoticima.

U jednom trenutku u Mineu se nalazilo 4.000 migranata.

Salvini je kazao da će zatvaranje tog centra osloboditi stotine hiljada evra javnog novca dnevno, kao i resurse bezbednosnih službi.

Jedan od razloga zbog kojeg prethodna vlada nije zatvorila centar je to što je on obezbeđivao radna mesta i bio pokretač ekonomije u toj oblasti. Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova Italije, u tu zemlju su ove godine stigla 3.073 migranta, od kojih su mnogi iz Tunisa i Pakistana. U istom periodu prošle godine došlo ih je 17.000, a 2017. godine 85.000.
Salvini je tražio da svaki dolazak bude zabilježen."Mogu biti malo, veliki, NVO, djeca, drveni brodovi, brodovi za jedrenje. Ministarstvo unutrašnjih poslova ih sve broji. Ne postoje 'brodovi duhovi'" rekao je Salvini.

XS
SM
MD
LG