Dostupni linkovi

Britanski zastupnici glasali za legalizaciju istospolnih brakova u Sjevernoj Irskoj


Proslava nakon legalizovanja istospolnih brakova u Irskoj, ilustrativna fotografija
Proslava nakon legalizovanja istospolnih brakova u Irskoj, ilustrativna fotografija

Britanski parlament glasao je u utorak za plan koji bi vladu obavezao na legalizaciju istospolnih brakova u Sjevernoj Irskoj, osim ako se do 21. oktobra ne uspostavi vlada u Belfastu.

Zastupnici su glasali 383 za i 73 protiv kako bi dodali klauzulu u tehnički dio zakona za odobravanje u parlament a koji se odnosi na obnovu izvršne vlasti u Sjevernoj Irskoj, koja je propala 2017. godine.

Sjeverna Irska je jedini dio Ujedinjenog Kraljevstva gdje istospolni brakovi nisu dozvoljeni.

Ranije ove godine hiljadu ljudi protestovalo je u belfastu kako bi tražili priznavanje istospolnih brakova.

Raniji pokušaji legalizacije istospolnih brakova su blokirani od strane Demokratske unionističke partije (DUP), jednog od glavnih saveznika britanske premijerke Therese May.

Grupe zastupnika su pozvale vladu da zaobiđe zamrznutu lokalnu skupštinu i uvede zakone u britanskom parlamentu u Westministeru.

Sjeverna Irska je bez delegiranog izvršnog predstavnika već više od dvije godine od kada su se irski nacionalisti Sinn Fein povukli iz obaveznog dijeljenja vlasti sa pro - britanskom Demokratskom unionističkom partijom.


Pregovori o ponovnom uspostavljanju izvršne vlasti nastavljeni su u maju, nakon pauze od više od godinu dana, ali nisu postigli očigledan napredak.

XS
SM
MD
LG