Dostupni linkovi

Evropa poduzela prve korake ka kažnjavanju Irana zbog kršenja nuklearnog sporazuma


Iranski predsjednik Hasan Rohani prilikom predstavljanja novih tehnoloških dostignuća
Iranski predsjednik Hasan Rohani prilikom predstavljanja novih tehnoloških dostignuća

Evropske snage poduzele su prve korake ka kažnjavanju Irana zbog njihovog kršenja nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Ministri vanjskih poslova Velike Britanije, Francuske i Njemačke te šef vanjskih poslova Evropske unije u zajedničkoj izjavi su napisali kako 'Iran sprovodi aktivnosti koje nisu u skladu sa njihovim obavezama' prema 'Zajedničkom sveobuhvatnom planu djelovanja' sporazumu kojeg su Iran i velike svjetske sile potpisali 2015. godine, ograničavajući iransko obogaćenje uranijuma.

"Ova pitanja usklađenosti moraju se riješiti u okviru sporazuma i hitno treba sazvati Zajedničku komisiju", navodi se u saopštenju.

Sazivanje zajedničke komisije potpisnika, Evropske unije, Rusije i Kine, prvi je korak u procesu predviđenom u sporazumu koji bi na kraju mogao dovesti do vraćanja međunarodnih sankcija ukinutih sporazumom.

Sjedinjene Države su prošle godine napustile ovaj sporazum, uz pojašnjenje da nije dovoljno oštar u sprječavaniju nukelarnog naoružanja.

Sporazum iz 2015. podrazumijeva iransko uključenje u svjetsku trgovinu ukoliko se pridržava odredbi o ograničivanju svog nuklearnog programa.

Budućnost sporazuma je pod znakom pitanja od prošle godine kada su se SAD povukle i ponovo uveli sankcije Iranu. Teheran s druge strane je izrazio želju da i dalje ostanu posvećeni sporazumu ali da to ne mogu činiti zauvijek ako ih američke sankcije sprječavaju da osiguraju obećanje ekonomske benefite.

Sigurnost sporazuma ozbiljno je ugrožena prije desetak dana kada je Iran najavio da su prešli dozvoljenu granicu zaliha obogaćenog urana. Argument Teherana je da su im ovi koraci bili dozvoljeni imajući u vidu američki izlazak iz sporazuma.

XS
SM
MD
LG