Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH u međunarodnoj operaciji u borbi protiv pranja novca 


Tužilaštvo BiH

Međunarodna operacija koja se provodi u borbi protiv organiziranog kriminala i pranja novca, obuhvata ukupno pet zemalja (Nizozemska, Belgija, Španjolska, Slovenija i Bosna i Hercegovina), a usmjerena je na otkrivanje i procesuiranje osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba koje su pod istragom zbog nezakonitih novčanih transakcija i pranja novca.

Tužilac Tužilaštva BiH nalazi se u Nizozemskoj, gdje sa kolegama koordinira aktivnosti koje se realiziraju u Bosni i Hercegovini, a odnose se na određene osobe, osumnjičene za sudjelovanje u međunarodnoj mreži počinitelja kaznenih djela.

Osobe koje su predmet operacije u BiH, osumnjičene su za kazneno djelo pranja novca iz članka 209. KZ BiH.

Aktivnosti na području BiH realizirali su SIPA i Federalna uprava policije, izvršeni su pretresi na ukupno pet lokacija, a na računima jedne pravne i jedne fizičke osobe, blokirano je 400.000 KM.

Tužiteljstvo BiH u proteklom periodu, sa kolegama iz EU putem EUROJUST-a koji je nositelj aktivnosti, sudjelovalo u planiranju i dogovoru o načinu realizacije spomenute operacije.

Nakon okončanja aktivnosti u svim zemljama, Tužiteljstvo BiH će moći dati više informacija i detalja, saopćeno je iz te institucije, prenosi agencija Fena.

XS
SM
MD
LG