Dostupni linkovi

Posmrtni ostaci 33 žrtve genocida ispraćeni ka Srebrenici


Povorka s posmrtnim ostacima 33 novoidentifikovane žrtve genocida u Srebrenici, koje će 11. jula 2019. godine pronaći smiraj u Memorijalnom centru Potočari, prošla je kroz Sarajevo i dalje nastavlja put prema Srebrenici.

Niti jednoj žrtvi srebreničkog genocida, koja će biti ukopana ove godine nisu kompletirani skeletni ostaci. Pojedini tabuti bit će ukopani tek sa šačicom košćica pronađenih u masovnim grobnicama širom Bosne i Hercegovine.

Kamion koji vozi posmrtne ostatke ubijenih Srebreničana zaustavio se ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gdje je nekoliko stotina građana Sarajeva, ali i zvanica, došlo da se pokloni žrtvama genocida u Srebrenici. Povorka se kratko zaustavila i na Markalama.

Među građanima okupljenim u Sarajevu bili su reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, zatim turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegova supruga Emine, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, američki ambasador u BiH Eric Nelson i drugi.

Povorka je iz Sarajeva krenula prema Memorijalnom centra Potočari gdje će se klanjati dženaza i obaviti ukop žrtava. Sve identifikovane žrtve su iz sela Slijeplje i Kamenica.

Najstarija osoba čiji će posmrtni ostaci biti ukopani u 2019. godini u Memorijalnom centru Potočari je Šaha Cvrk koja je ubijena kada je imala 82 godine, dok je najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima 16-ogodišnji Osman Cvrk.

Od 8.372 nestale osobe sa spomenika u Memorijalnom centru Potočari do danas su ekshumirani posmrtni ostaci 7.119 žrtava.

Nažalost, među njima nisu svi identificirani i postoje 102 žrtve bez identiteta, što ukazuje na to da ili nemaju žive srodnike koji bi pomogli prilikom DNK identifikacije, ili su njihovi srodnici stradali tokom genocida u Srebrenici.

Sve žrtve locirane su u 84 masovne grobnice i blizu hiljadu pojedinačnih grobnica. Do sada je 6.610 žrtava ukopano u Potočarima, a 234 žrtve izvan Potočara na porodičnim mezarjima.

Hiljade ljudi na Maršu mira ka Srebrenici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

XS
SM
MD
LG