Dostupni linkovi

Erdogan i Dodik o ‘gulenovcima’ u BiH


Recep Tayip Erdogan i Milorad Dodik

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine razgovaralo je sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom o turskim državljanima u Bosni i Hercegovini koje vlasti te države sumnjiče za pripadnost Feto organizaciji koju u toj zemlji smatraju terorističkom, potvrdio je predsjedavajući Predsjedništva BIH Milorad Dodik.

On je to kazao na konferenciji za novinare na Jahorini nakon završenog samita Procesa saradnje jugoistočne Evrope.

Podsjetimo, portal Žurnal u ponedjeljak je objavio da je Ministarstvu sigurnosti BiH dostavljeno osam imena takozvanih "gulenovaca" u BiH, čiju deportaciju žele turske vlasti.

Dodik je kazao kako su na sastanku sa turskim predsjednikom razgovarali o toj temi.

“Turska ima određene zahtjeve i to nije tema koja je sada aktuelizovana, bila je tema i kada smo bili u Ankari. Turska ima informacije u vezi državnog udara koji je tamo ranije pokušan. Evidentirano je da u BiH postoje neki ljudi i institucije, i nalaze se uglavnom na prostoru Federacije BiH. Mislim da je to stvar federalnih organa i mislim da je to Erdoganu sasvim jasno", kazao je Dodik.

Novinari su pitali i da li je Predsjedništvo BIH od Granične policije dobilo dokument u kojem se traži od Predsjedništva da uputi protestnu notu zbog ponašanja ličnog osiguranja predsjednika Turske, u ponedjeljak na sarajevskom aerodromu.

“Nismo dobili dokument, čekamo tu informaciju. Bilo je to nepotrebno, žao mi je zbog toga. Propisi koji važe na ulasku i izlasku za sve faktore treba da budu poštovani. Šta se tu desilo ne mogu sada da komentarišem i vidjećemo kada dobijemo dokument", kazao je Dodik.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je u ponedjeljak poslijepodne, na aerodromu u Sarajevu, prilikom dolaska delegacije Republike Turske došlo do incidenta.

Prema njegovim riječima pripadnici ličnog osiguranja turskog predsjednika sukobili su se sa Graničnom policijom BiH, nakon što su odbili ispoštovati redovne procedure i graničnu kontrolu.

XS
SM
MD
LG