Dostupni linkovi

Kina pozvala SAD da otkažu prodaju oružja Tajvanu


Vojna vežba u Penguu, Tajvan, ilustrativna fotografija
Vojna vežba u Penguu, Tajvan, ilustrativna fotografija

Kina je danas pozvala SAD da "momentalno ponište" prodaju oružja vrednog 2,2 milijarde dolara Tajvanu, koju je Stejt department odobrio.

"Kina poziva SAD (...) da momentalno ponište projekat prodaje oružja Tajvanu i prekinu sve vojne veze s Tajvanom. Moramo izbeći dalje podrivanje kinesko-američkih odnosa, mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu", rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.

Obaveštenje o prodaji, koja uključuje 108 tenkova M1A2 "Abrams" i 250 ručnih raketnih bacača "stinger", prosleđeno je i Kongresu. Kongres ima 30 dana za ulaganje žalbe.

Ovo nije prvi put da Vašington odobrava prodaju oružja Tajvanu.

Tajvan je početkom juna potvrdio nameru da Vašingtonu prosledi narudžbinu, a Kina je zatim izrazila "ozbiljnu zabrinutost" tim povodom.

"Američka prodaja oružja Tajvanu je grubo kršenje fundamentalnih principa medjunarodnog prava i medjunarodnih odnosa. Kineska strana je izrazila duboko nezadovoljstvo, kao i odlučno protivljenje, i već je zvanično protestovala kod SAD", naveo je Geng.

Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije. Tim ostrvom vlada rivalski režim čiji pripadnici su tu našli utočište 1949, posle poraza od komunista u građanskom ratu.

S druge strane, Vašington je 1979. prekinuo diplomatske odnose s Tajvanom da bi priznao vlasti u Pekingu kao jedine predstavnike Kine ali je i dalje najmoćniji saveznik i glavni snabdevač oružjem odmetnutog ostrva.

XS
SM
MD
LG