Dostupni linkovi

Vatikan ukinuo imunitet izaslanika u Parizu zbog optužbi za seksualno zlostavljanje


Vatikan
Vatikan

Vatikan je skinuo diplomatski imunitet sa izaslanika u Francuskoj, saopćilo je u ponedjeljak francusko ministarstvo vanjskih poslova, otvarajući put za tužioce da ispitaju nadbiskupa Luigija Venturu zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Francuske vlasti pokrenule su istragu protiv Venture, koji ima 74 godine, u januaru, nakon što ga je mlađi zvaničnik u gradskoj vijećnici u Parizu optužio za zlostavljanje, prenosi Reuters.

Zbog njegovog diplomatskog imuniteta, položaj papinog nuncija ekvivalentan je ambasadoru, tužioci nisu mogli da ispitaju Venturu o navodima.

Ministarstvo za evropske poslove dobilo je potvrdu od Svete Stolice o odricanju od imuniteta u vezi sa postupkom, "navodi se u saopštenju glasnogovornice francuskog ministarstva vanjskih poslova.

Ventura nije komentarisao navode. I njegova kancelarija u Parizu odbila je da komentariše.

Katolička crkva širom svijeta suočava se sa krizom vezanom da seksualno zlostavljanje koje je duboko oštetilo povjerenje u Crkvu u Sjedinjenim Državama, Čileu, Australiji, Irskoj, navodi Reuters.

U saopćenju nakon objave u Parizu, glasnogovornik Vatikana Alessandro Gisotti nazvao je akciju "izvanrednom gestom koja potvrđuje spremnost nuncija, izraženu od samog početka, da u potpunosti sarađuje s francuskim pravosudnim organima".

Gisotti je dodao da je Vatikan čekao kraj preliminarne faze istrage i obavijestio francusku vladu prošle sedmice o svojoj odluci da ukine imunitet.

Nakon prve optužbe, još je jedna podnijela zvaničnu žalbu protiv Venture, tvrdeći da se radi o sličnom, neprimjerenom ponašanju.

Papa je ranije obećao da će crkva "uložiti sve napore" da nasilnike privede pravdi i da neće prikrivati ili potcjenjivati nivoe zlostavljanja.

XS
SM
MD
LG