Dostupni linkovi

Sukob Granične policije BiH i Erdoganovog osiguranja


Pripadnici Granične policije BiH, ilustrativna fotografija
Pripadnici Granične policije BiH, ilustrativna fotografija

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da je danas poslijepodne, na aerodromu u Sarajevu, prilikom dolaska delegacije Republike Turske, na čijem je čelu predsjednik te zemlje Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) došlo do incidenta.

Prema njegovim riječima pripadnici ličnog osiguranja turskog predsjednika sukobili su se sa Graničnom policijom BiH, nakon što su odbili ispoštovati redovne procedure i graničnu kontrolu.

Galić je rekao da se Erdoanovo obezbjeđenje ponašalo agresivno i da je došlo do naguravanja. Fizički obračun je izbjegnut nakon što je turski predsjednik izašao iz aviona, ali i, kako kaže Galić pripravnom reakcijom službenika Granične policije na sarajevskom aerodromu.

“Mora biti jasno da se, bez obzira na to o kome se radi, moraju poštivati zakoni ove države. Samo pribranošću pripadnika GP-a Aerodrom izbjegnut je sukob većih razmjera”, kazao je Galić za RSE.

Agencija Fena, pozivajući se na izvor iz ambasade Turske u Sarajevu navodi kako u ambasadi smatraju da je došlo je do malog spora koji proizilazi iz Protokola.

“Do svađe i fizičkog okršaja nije došlo. Kratkotrajna verbalna prepirka brzo je riješena. U događaju nema ništa što bi se moglo preuveličavati. Odnosi Turske i Bosne i Hercegovine su veoma dobri. Ovako važna posjeta ne bi trebalo da bude zasjenjena tako jednostavnim događajem”, rečeno je agenciji Fena u Ambasadi Republike Turske u BiH.

Portal Klix javlja kako bi Predsjedništvo BiH moglo, uputiti protestnu notu Ambasadi Turske u BiH s obzirom da je zatražen izvještaj o današnjem incidentu na aerodromu koji su izazvali članovi osiguranja predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.

Turski predsjednik stigao je u Sarajevo kako bi učestvovao na sutrašnjem Samitu procesa saradnje Jugoistočne Evrope na Jahorini.

XS
SM
MD
LG