Dostupni linkovi

Zelenski pozvao Putina  na sastanak


 Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i predsjednik Rusije Vladimir Putin
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i predsjednik Rusije Vladimir Putin

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski predložio je danas da se organizuje sastanak s njegovim ruskim kolegom Vladimirom Putinom da bi se riješila kriza između ove dve zemlje u videu kojeg je postavio na svoj Facebook profil.

"Sada se obraćam ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Treba li da razgovaramo? Moramo to! Hajde da to uradimo! Hajde da pričamo o tome čiji je Krim i ko nije u Donbasu", rekao je Zelenski u video poruci, dodavši da želi da lideri SAD-a, Njemačke, Francuske i Velike Britanije budu prisutni.

Moskva je anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. godine. Nedugo nakon toga, počeli su podržavati separatiste na istoku Ukrajine u regiji poznatoj kao Donbas, a u konfliktima je poginulo oko 13 hiljada osoba od 2014. godine. Rusija poriče umiješanost u konflikte u Donbasu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Kremlj razmotriti poziv Zelenskog, ali je dodao da „nije spreman odgovoriti u ovom momentu“.

"Moramo razumjeti postoji li perspektiva za takav sastanak, i drugo, trebamo shvatiti da je ovo novi format koji je ponuđen“, istakao je Peskov novinarima u Moskvi.

XS
SM
MD
LG