Dostupni linkovi

Fudbalska utakmica za ravnopravnost


Aleks Morgan i Megan Rapino proslavljaju gol na utakmici SAD-Tajland

Ženska fudbalska reprezentacija SAD ostvarila je sportski uspeh osvajanjem Svetskog prvenstva drugi put zaredom, ali bi njeno trajno nasleđe mogla biti borba za rodnu ravnopravnost zalaganjem za jednake zarade s muškim kolegama, pišu svetski mediji.

Ženska fudbalska reprezentacija SAD ostvarila je izvanredan sportski uspeh osvajanjem Svetskog prvenstva drugi put zaredom, dok je van terena vodila borbu za jednake zarade s muškim kolegama, za prava homoseksualaca, kao i za socijalnu pravdu, pišu svetski mediji.

Redak uspeh

Američke fudbalerke pobedile su na Svetskom prvenstvu drugi put uzastopce, dok su se istovremeno borile sa svojim predsednikom Donaldom Trampom (Trump) i protiv socijalne nejednakosti, piše Gardijan (The Guardian).

Trijumf na dva uzastopna svetska fudbalska prvenstva je izuzetno redak, ističe britanski list, podsećajući da se to ranije desilo samo jednoj ženskoj fudbalskoj reprezentaciji i dva puta među muškim.

Bilo je dosta razloga za očekivanje da američke fudbalerke neće ponovo biti šampionke. Većina timova treba da pobedi samo svoje protivnike, ali je za Amerikanke, ukazuje Gardijan, često delovalo kao da treba da izvrše zadatak - da se bore sa svojim predsednikom, kao i sa socijalnom nejednakošću.

Ženska reprezentacija SAD je bila suočena s pritiscima van terena. Predsedniku se nije svidelo što je zvezda tima Megan Rapino (Rapinoe) rekla da neće otići u Belu kuću ako pobede na turniru i sve igračice u timu su morale da odluče da li će prkositi Trampu i toksičnijem delu njegovih pristalica. Odjednom je, navodi Gardijan, taj tim – fer ili nefer – predstavljao mnogo više od nada koje gaje fudbalski navijači.

Amerikanke su stalno nailazile na kritike da su pobeđivale protiv lošijih ekipa, i posebno su kritikovane zbog slavljenja 13 golova protiv Tajlanda, s upozorenjima da ih tek očekuju najveća iskušenja. Ali je onda Rapino, koja je već privukla gnev nekih zbog spremnost da govori o svemu od socijalne nejednakosti do proslave golova, u četvrtfinalu dala dva gola koja su izbacila domaću Francusku, ističe Gardijan.

Borba za socijalnu pravdu

Malo sportskih timova je bilo suočeno s tolikim teretom na svojim leđima, da predstavlja toliko mnogo stvari za toliko mnogo ljudi, kao američka ženska fudbalska reprezentacija, ističe Njujork tajms (The New York Times).

Od malo sportista se očekuje da predvode bitke na toliko mnogo frontova odjednom, da budu lideri u borbi i za jednake zarade i za gej prava i za socijalnu pravdu, da budu lice i korporacija i njihovih mušterija, a još manje je, dodaje njujorški list, toliko spremno da nosi takav teret, da budu svesni sebe, da im bude toliko udobno u svojoj koži, kao te američke žene.

Američke fudbalerke su pobedile, zato što su u svojim mislima na, egzistencijalnom nivou, morale da pobede, ocenjuje list i podseća da su u martu igračice podnele tužbu federalnom sudu protiv Fudbalske federacije SAD, optužujući je da za nelegalnu diskriminaciju na radnom mestu - u oblastima plata, medicinske zaštite i uslova na ranom mestu - na osnovu njihovog pola.

Jedna od kapitenki tima, Rapino je pored osvajanja počasti na terenu, za mesec dana turnira postala nezvanično lice Svetskog prvenstva – fudbalska zvezda imuna na lažnu skromnost, ponosna gej sportistkinja sa željom da iskoristi svoju platformu kao borkinja za prava marginalizovanih zajednica i meta gneva američkog predsednika koji ju je na pola turnira kritikovao na Tviteru (Twitter) zbog odbacivanja mogućnosti da poseti Belu kuću kad se turnir završi.

Posle pobede nad Holandijom u finalu u Lionu, dok su Rapino i njene saigračice slavile, na stadionu su se zaorili uzvici "Jednake plate!" i u tom trenutku su, ističe Njujork tajms, trofej i tim, postali sredstvo za prenošenje poruke.

Američke fudbalerke su Svetsko prvenstvo iskoristile kao platformu za rešavanje trajnih strukturnih i ekonomskih prepreka u ženskom fudbalu, ne samo u SAD, već i u ostatku sveta, ocenjuje Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Želele su pobedu i želele su da igračice ubuduće budu bolje plaćene, piše konzervativni američki list, ukazujući da je to važno, jer bi na kraju, ravnopravnost u zaradama, a ne trofej, mogla biti zaostavština tog tima.

I treba se suočiti s tim problemom, jer, kako piše Volstrit džurnal, nije teško, usred svih tih predavanja o sportskoj ekonomiji, da se uoči više nego nagoveštaj dvostrukih standarda – ovo je svet u kojem, naposletku, muška reprezentacija SAD, koja se nije ni plasirala na poslednje Svetsko prvenstvo, zarađuje više novca od ženske reprezentacije.

Oličenje tima

Horsko uzvikivanja "Jednake plate! Jednake plate!" potvrdila su ono što su svi mislili – ovo je bilo prvenstvo Megan Rapino, ocenjuje BBC, dodajući da je jedna od tri kapitenke reprezentacije odnela trofej s drugog uzastopnog turnira, osvojila Zlatnu kopačku kao najbolja igračica, Zlatnu loptu zbog najviše postignutih golova i na kraju je proglašena igračicom finala u izboru Fife.

Van terena, ona je prkosila najmoćnijem svetskom lideru, poručila Fifi da ne poštuje ženski fudbal i izrazila odanost LGBTQ pravima s dve jednostavne reči tokom Meseca ponosa "Napred gejevi!", ukazuje britanski servis, navodeći da filmske zvezde razmatraju da oboje svoju kosu u ljubičasto kao posvetu Rapino, dok je njeno slavljenje otvorenih ruku postalo mim na internetu.

Rapino je prikazana širom sveta na televizijskim ekranima kako ćuti tokom izvođenja nacionalne himne, što je bila njena podrška igraču američkog fudbala Kolinu Kaperniku (Colin Kaepernick) koji je prvi počeo da kleči tokom izvođenja himne kao protest zbog rasne nejednakosti u SAD, navodi BBC i dodaje da su se u američkom timu istakle i Aleks Morgan (Alex) i Rouz Lavel (Rose Lavelle), ali da svi spominju samo jedno ime.

Ženska reprezentacija SAD je, neumornim zalaganjem, verom da teškim radom možete postići sve i međusobnom ljubavlju i brigom igračica, na Svetskom prvenstvu personifikovala Ameriku na najbolji način, ocenjuje Ju-Es-Ej tudej (USA Today) i ističe da Rapino oličenje svega što taj tim predstavlja.

To je grupa od 23 žene koje su verovale u sebe i u svoje mogućnosti i nisu se plašile da to iskažu. To je, dodaje najtiražniji list u SAD, grupa koje se suočila s pitanjima koja muče američko društvo – rodna ravnopravnost, seksizam, šta Amerika predstavlja kao zemlja - osiguravajući nastavak preko potrebne rasprave.

Četvrta titula je žensku reprezentaciju SAD izjednačila s nemačkim i italijanskim muškim reprezentacijama i ima samo jednu titulu manje od muške brazilske reprezentacije. Ali, kako ističe list, američke fudblerke su delovale kao da vide višu svrhu: čemu titule ako ne dovode do promene? Koliko je dobra platforma, ako je ne iskoristite da pomognete onima koji nemaju takvu priliku.

Rapino je stala iza svega što je rekla i uradila. Iznela je strastvenu odbranu svog patriotizma i objašnjenje za svoje proteste, a onda i kritikovala Fifu zbog užasnog tretman ženskog fudbala. I na kraju ućutkala kritičare svojim golovima, ističe Ju-Es-Ej tudej.

Predsednikova čestitika

Tramp je čestitao američkim reprezentativkama na trijumfu, ostavljajući po strani, makar privremeno, buru oko Rapino koja se zarekla da neće otići u Belu kuću, navodi televizija Foks njuz (Fox News).

Predsednik SAD je kasnije na pitanje novinara da li bi muški i ženski fudbalski reprezentativci trebalo da isto zarađuju, kako zahteva Rapino, odgovorio da bi "voleo da vidi to", ali da treba razmotriti brojke - kolika je poseta na utakmicama izvan svetskog prvenstva.

Rapino je, dodaje Foks njuz, otvoreno kritikovala sistemsku rodnu nejednakost u SAD i ranije je klečala tokom izvođenje nacionalne himne, dok nisu uvedena pravila koja to zabranjuju. U junu je rekla da neće otići u "je... Belu kuću" i ostala pri tom stavu, dok je dan pre finala rekla da Belu kuću neće posetiti "mnogo, ako i jedna" reprezentativka.

Nju je podržalo više saigračica, između ostalih Ali Kriger (Krieger) koja je rekla da "odbija da poštuje čoveka koji ne zaslužuje poštovanje". "Osećam da ponekad ćutanje znači stajanje na stranu ugnjetavača i ne želim da oseća da sama treba da prolazi kroz to, zato što mnoge od nas slično osećamo", rekla je Kriger.

Tramp je prethodno na kritike Rapino oštro reagovao na Tviteru. "Ja sam veliki obožavalac američkog tima i ženskog fudbala, ali Megan treba prvo da POBEDI pre nego što PRIČA! Završi posao!", napisao je Tramp i dodao da ona nikada ne bi trebalo da omalovažava zemlju, Belu kuću ili zastavu, "posebno pošto je toliko mnogo urađeno za nju i tim".

XS
SM
MD
LG