Dostupni linkovi

Deutsche Bank će otpustiti 18 hiljada radnika


Sjedište Deutsche Bank u Frankfurtu
Sjedište Deutsche Bank u Frankfurtu

Deutsche Bank počela je otpuštati radnike od Sidneja do Londona, u prvom talasu otpuštanja. Naime, iz banke su najavili da će do 2022. godine otpustiti 18,000 radnika, oko petine ukupno zaposlenih, u sklopu novog kruga restrukturiranja.

U Sidneju, Hong Kongu i drugim mjestima u Aziji, gdje je Deutsche Bank rangirana među prvih 10 banaka, nekoliko bankara je saopćilo da cijeli timovi prodaje i trgovine odlaze, prenosi Reuters. Iz banke je rečeno da će otpuštanja biti i u Njemačkoj.

U Londonu su takođe neki radnici već počeli dobivati otkaze. Glasnogovornik banke naveo je da je cilj smanjenje obima investicijskog bankarstva, te da bi promjene trebale učiniti banku učiniti banku jačom.

Banka je objavila da će restrukturiranje uključiti "smanjenje radne snage" na oko 74.000 zaposlenih do 2022.

Otpuštanja bi mogla doprinijeti smanjenju godišnjih troškova za šest milijardi eura do 2022. godine.

Banka također planira da ukine poslovanje s dionicama na globalnom nivou. Kao rezultat troškova restrukturiranja očekuje se neto gubitak od 2,8 milijardi eura u drugom kvartalu.

Iz Deutsche Bank navode da bi to restrukturiranje moglo koštati 7,4 milijarde eura do kraja 2022.

Banka je teško pogođena finansijskom krizom prije 10 godina. Pored toga, godinama se bore sa padom investicionog bankarstva i nekoliko puta su pokušali obnoviti poslovanje, navodi BBC.

XS
SM
MD
LG