Dostupni linkovi

Predsednik Albanije Ilir Meta dolazi u Sarajevo na samit


Predsednik Albanije Ilir Meta
Predsednik Albanije Ilir Meta

Predsednik Albanije Iljir Meta (Ilir Meta) prisustvovaće u ponedeljak svečanoj večeri u sklopu samita Procesa saradnje jugoistočne Evrope u Sarajevu, a u utorak će prisustvovati i susretu na nivou predsednika na Jahorini, potvrdio je za RSE Metin savetnik za regiju i dijasporu, ambasador Fljamur Gaši (Flamur Gashi).

Ministar spoljnih poslova Albanije, Gent Cakaj, prethodno je saopštio da je Albanija, u znak solidarnosti s Kosovom otkazala učešće na samitu SEECP-a, pre svega zbog odnosa organizatora prema Kosovu.

Gaši kaže da Meta, međutim, nije otkazao svoje učešće.

Cakaj nije prisustvovao današnjem susretu ministara spoljnih poslova, čime je otvoren dvodnevni samit.

Prethodno je učešće na samitu otkazalo Kosovo. Predsednik Kosova Hašim Tači objavio da je uprkos "volji i spremnosti" da učestvuje na samitu, odlučio da ne dođe u Sarajevo zbog, kako je naveo, "ponižavajućeg poziva sadašnjeg predsedavajućeg Predsedništva BiH".

Inače, ovo nije prvi put da Kosovo otkazuje učešća na događajima u BiH. U maju je predsjednik Kosova Hašim Tači odustao od sudelovanja na samitu u Sarajevu u okviru godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

XS
SM
MD
LG