Dostupni linkovi

Supruga bivšeg šefa Interpola tuži tu organizaciju


Meng Hongvej

Supruga bivšeg šefa Interpola Menga Hongveja, Grejs Meng, tužila je tu svetsku organizaciju Stalnom arbitražnom sudu u Hagu zbog propusta u zaštiti njenog supruga od hapšenja u Kini i propusta u zaštiti njegove porodice.

Ona je u saopštenju upućenom agenciji AP navela da je Interpol "prekršio svoje obaveze prema porodici" i da je "učestvovao u međunarodno nezakonitim radnjama njene članice, Kine".

Generalni sekretarijat Interpola naveo je u svom saopštenju da "snažno osporava" bilo kakve nepravilnosti u svom radu i dodaje da su navodi o tome "zakonski neosnovani".

Interpol poriče da je ta organizacija "imala bilo kakve veze s kineskim akcijama" protiv Menga.

Bivši šef Interpola Meng Hongvej priznao je prošlog meseca na suđenju u Kini da je kriv za korupciju. Optužen je zbog prihvatanja 14,46 miliona juana mita (1,86 miliona evra).

Njegova supruga tvrdi da je Meng žrtva političkog progona u Kini, a ona od suprugovog nestanka i hapšenja živi pod policijskom zaštitom u Francuskoj.

Meng je za predsednika međunarodne policijske organizacije bio izabran 2016. godine, ali je njegov četvorogodišnji mandat prekinut u oktobru, kada je nestao po dolasku u Kinu iz Francuske. Interpol nije bio obavešten i bio je primoran da podnese zvaničan zahtev Kini za informacije o tome gde se Meng nalazi.

Meng je uhapšen mesec dana nakon što je smenjen sa javnih funkcija i izbačen iz vladajuće Komunističke partije Kine. Postoje sumnje da je izgubio političku naklonost kineskog predsednika Si Đinpinga.

XS
SM
MD
LG