Dostupni linkovi

Papa pozvao na otvaranje humanitarnih koridora za spasavanje migranata


Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, pozvao je na uspostavljanje "humanitarnih koridora" da bi se pomoglo najugroženijim migrantima.

Povodom bombardovanja prihvatnog centra utorak u Libiji, papa je u besedi posle nedeljne mise na Trgu Svetog Petra u Vatikanu rekao da "međunarodna zajednica ne sme da toleriše tako ozbiljna dela" i dodao da bi "opsežni i koordinisani humanitarni koridori pomogli najugroženijim migrantima".

Papa kome je migrantsko pitanje jedan od prioriteta, pozvao je vernike da se mole za "siromašne i bespomoćne ljude ubijene i ranjene u utorak u vazduhoplovnom napadu na migrantski centar u Libiji".

U tom napadu su poginula 44 migranta. Međunarodna organizacija za migracije (IOM) saopštila je da u tom centru ima još 300 migranata.

Agencije UN i humanitarne organizacije su u nekoliko navrata saopštile da se protive da migranti priukupljeni na moru, budu odvedeni natrag u Libiju koja je u bezvlašću od ubistva njenog lidera Moamera Gadafija 2011. godine, a kriza se proletos pogoršala sukobom dveju tamošnjih zavađenih vojski.

XS
SM
MD
LG