Dostupni linkovi

Uklonjena ograda ispred Travničke gimnazije


Buldožer uklanja ogradu koja dijeli dvorišta Mješovite srednje škole "Travnik" i Katoličkog školskog centra (KŠC) "Petar Barbarić", Travnik
Buldožer uklanja ogradu koja dijeli dvorišta Mješovite srednje škole "Travnik" i Katoličkog školskog centra (KŠC) "Petar Barbarić", Travnik

Uklonjena je školska ograda u Travniku, koja je bila postavljena između Mješovite srednje škole "Travnik" i Katoličkog školskog centra (KŠC) "Petar Barbarić" o kojoj su domaći i svjetski mediji izvještavali kao o simbolu etničkih podjela u bh. obrazovanju - "dvije škole pod jednim krovom".

Ravnatelj KŠC-a Željko Marić danas nije odgovarao na telefonske pozive, a bivši učenik KŠC-a Andrej Jovičić nada se da se radi o trajnom uklanjanju ograde koja je dijelila učenike dviju škola.

"Ovo nije prvi put da se ograda uklanja. Sjećam se, kada sam bio u osnovnoj školi, na par dana je bila uklonjena, ali radi zamjene dotrajalih drvenih stupova, koji su bili zamijenjeni novim, čvršćim - betonskim stupovima. Bojim se, da je i sada isti taj slučaj, ali se, ipak, nadam da je medijski, građanski i učenički pritisak bio u toj mjeri, da se čitavo dvorište ogradi i da svi učenici budu zaštićeni od prometnice i rijeke Lašve, što je i prvobitno navedeno kao razlog za njeno postavljanje", ističe Jovičić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ukoliko se ispostavi da je uklanjanje ograde trajno, Jovičić smatra da će to biti rezultat rada aktivista i srednjoškolaca te dodatni motiv budućim generacijama.

"Ukoliko se ispostavi da se ograda trajno uklanja ili da se čitavo dvorište ograđuje, za buduće generacije bi to trebalo značiti da se svaki trud i zalaganje isplati, koliko god puta pomislili da je to borba s vjetrenjačama. Već se vidi napredak, u odnosu na vrijeme kada sam ja bio učenik Gimnazije, tako da obje škole surađuju bolje no ikada, održavaju se zajednički kampovi, seminari i radionice, što me, zaista, raduje", naglašava Jovičić.

Zbog višegodišnjeg zastoja u izgradnji srednjoškolskog centra, više od 900 učenika Mješovite srednje škole "Travnik", dijeli zgradu sa KŠC-om "Petar Barbarić", koja je u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije. To je i potvrđeno nizom sudskih presuda, kojima je i naložen povrat zgrade Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Neriješeni imovinski odnosi ostavili su traga na zgradi čija izgradnja je počela davne 1882. godine, i u kojoj je osnovana jedna od najstarijih gimnazija u Bosni i Hercegovini, pa je, uz postavljenu ogradu, na zgradi dvobojna fasada - žuta za Mješovitu srednju školu "Travnik", a plava za KŠC.

Travnička gimnazija u raljama politike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:04 0:00

XS
SM
MD
LG