Dostupni linkovi

Sud u Podgorici: Sinđelić ostaje u pritvoru


Saša Sinđelić, Podgorica
Saša Sinđelić, Podgorica

Vijeće Višeg suda u Podgorici odbilo je, kao neosnovanu, žalbu advokata Saše Sinđelića, svjedoka saradnika u slučaju pokušaja terorizma, na rješenje o određivanju ekstradicionog pritvora, saopšteno je iz Višeg suda.

Sinđeliću je, prije nekoliko dana, određen ekstradicioni pritvor zbog međunarodne potjernice koju je raspisala Hrvatska.

Hrvatska potražuje Sinđelića zbog izdržavanja zatvorske kazne od 21 godine, po presudi Županijskog suda u Vukovaru, zbog ubistva Mirka Fotisa.

On je, u međuvremenu, Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore podnio zahtjev za azil nakon što je prije 15 dana iz Srbije ilegalno prešao granicu jer mu je tamo, navodno, bio ugrožen život.

Pravnici različito ocjenjuju da li Sinđelić ima pravo na azil imajući u vidu da je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od 21 godine. Crnogorski zakon predviđa da lice, u slučaju da je osuđeno na kaznu zatvora za teška krivična djela, ne može dobiti azil, ali ima i mišljenja stručnjaka koji navode da u ovom slučaju primat ima međunarodno pravo koje, u pojedinim situacijama, takvu mogućnost dopušta.

Po zakonu, ekstradicioni pritvor može trajati najviše osam mjeseci.

MUP odluku o azilu donosi u roku od šest mjeseci a izuzetno taj postupak može trajati godinu dana.

XS
SM
MD
LG