Dostupni linkovi

U Velikoj Britaniji razbijen ogroman lanac modernog ropstva


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Više od 400 žrtava bilo je prisiljeno da radi za izuzetno male plate, dok su osuđeni zaradili oko 2,5 miliona dolara i živjeli luksuzno, naglasili su tužioci u Velikoj Britaniji u jednom od najvećih suđenja za moderno ropstvo. Embargo o izvještavanju o ovom slučaju skinut je u petak, pa su se pojavili novi detalji slučaja, prenosi Reuters.

Grupa je lovila beskućnike, bivše zatvorenike i alkoholičare u Poljskoj i mamila ih u Britaniju lažnim obećanjima o dobro plaćenom poslu. Neki su na kraju završili zarađujući manje od jednog dolara na dan i bili su držani u bijednim uslovima.

Pet muškaraca i tri žene, porijeklom iz Poljske, osuđeni su za prekršaj modernog ropstva i pranje novca.

Porotnici su u dva odvojena suđenja saslušali svjedočenja više od 90 žrtava, sa indikacijama da postoji još najmanje 350 žrtava.

Žrtve su navele da su bile prisiljene da se peru u kanalima jer nisu imale pristup čistoj vodi i da se hrane iz narodnih kuhinja i banaka hrane, jer njihove plate nisu bile dovoljne da se prehrane.

Ta grupa je ciljala ugrožene ljude u Poljskoj, uključujući i žene tek puštene na slobodu iz zatvora, te su ih smještali u Englesku u skučene stanove u kojima su bili pacovi. Radili su na farmama, centrima za reciklažu smeća i fabrikama peradi. Jednoj žrtvi su prijetili vađenjem bubrega ako se požali nekome.

Žrtve su se kretale od tinejdžera do osoba starijih od 60 godina.

Sudija Mary Stacey izrekla je zatvorske kazne u trajanju do 11 godina.

Osuđeni na glavnom pretresu su vođa grupe Marek Chowanic, te članovi Marek Brzezinski, Julianna Chodakiewicz, Natalia Zmuda i Justyna Parczewska.

XS
SM
MD
LG