Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stoltenberg: Bez napretka u razgovoru sa Rusijom o INF sporazumu


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg

Šanse za spašavanje značajnog sporazuma iz hladnog rata smanjuju se iz dana u dan nakon što razgovori s ruskim zvaničnicima nisu donijeli nikakav napredak, naglasio je to Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a nakon sastanka Vijeća NATO-a i Rusije, koje okuplja svih 29 članica Alijanse i Rusiju.

"Nismo vidjeli nikakav znak da je Rusija spremna da se vrati u okvire Sporazuma o nuklearnim projektilima srednjeg dometa INF", rekao je Stoltenberg.

"Svi smo saglasni da je sporazum ključni za euroatlantsku sigurnost. Ali sporazum je sada u opasnosti", istakao je šef NATO-a na Twitteru dodajući da "kada tenzije porastu, najvažniji je dijalog".

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je, 3. jula, potpisao zakon kojim se suspenduje Sporazum o nuklearnim projektilima srednjeg dometa.

Sjedinjene Države također će se povući iz Sporazuma 2. augusta, zbog, kako su naveli, ruskog razvoja projektila čime je Rusija prekršila dogovor. Obje zemlje optužuju jedna drugu za kršenje ovog sporazuma.

INF sporazum je branio Sjedinjenim Državama i Rusiji da razvijaju, proizvode i postavljaju rakete na kopnu ili balističke rakete sa dometom između 500 i 5.500 kilometara.

XS
SM
MD
LG