Dostupni linkovi

Kosovski novinari i Ana Brnabić osuđuju pretnje Zani Cimili


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Udruženje kosovskih novinara izrazilo je zabrinutost zbog pretnji upućenih preko socijalnih mreža Zani Cimilji (Cimili), novinarki regionalne televizije N1 sa Kosova.

Udruženje ukazuje da je osoba nepoznatog identiteta koja je pretila Cimilji, na slici njene kćerke na Instagramu na srpskom jeziku napisala “da mu je sve veća životna želja da ubije nekog Albanca”, i da bi “zubima rastrgao čak i albansko dete, bez problema”. Dodao je da je ona “svojim radom doprinela tome”.

Pozvali su na distanciranje od tako opasnog jezika i očekuju da nadležne institucije u najkraćem roku otkriju ko stoji iza ovih pretnji.

Pretnje je osudila i premijerka Srbije Ana Brnabić.

„Gnusne pretnje upućene novinarki N1 Zani Cimili nedopustive su i za svaku su osudu. Teško je zamisliti da neko u 21. veku može na takav način nekome da preti i da prođe nekažnjeno. Zbog toga očekujem da nadležne institucije u najkraćem mogućem roku otkriju ko stoji iza pretnji i na adekvatan način ih sankcionišu. Medijima treba omogućiti uslove da rade nesmetano i da profesionalno obavljaju svoj posao. U klimi u kojoj se ovakav opasan jezik hitno ne sankcioniše ne postoji ni minimum preduslova za to“, navodi se u saopćenju.

XS
SM
MD
LG