Dostupni linkovi

UN: Vansudska pogubljenja u Venecueli na izuzetno visokom nivou


Pripadnik policije tokom nemira na ulicama Karakasa, januar 2019.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašle izjavila je da su u Venecueli na "izuzetno visokom nivou" vansudska pogubljenja pozivajući vlasti da raspusti svoje Specijalne bezbednosne snage.

Mišel Bašle, koja je boravila u Venecueli od 19. do 21. juna, navela je da je vlada tokom poslednjih deset godina, a posebno 2016. godine, uvela strategiju "kako bi neutralisala i potisnula političke protivnike i one koji kritikuju vlasti".

Visoka komesarka UN je navela da je 2018. pogubljeno 5.287 osoba koje su "pružale otpor" vlastima tokom bezbednosnih operacija. Od 1. januara do 19. maja ove godine, pogubljeno je 1.569 osoba.

Venecuela već mesecima prolazi kroz duboku političku krizu zbog borbe predsednika Nikolasa Madura i lidera opozicije Huana Gvaida koji se sam proglasio za prelaznog predsednika države i kojeg je priznalo 50-ak zemalja, među kojima SAD.

Zemlju pogađa i ozbiljna ekonomska kriza koja je dodatno pogoršana američkim finansijskim sankcijama uvedenim u pokušaju proterivanja Madura s vlasti. U Venecueli je nestašica osnovnih namirnica i lekova.

XS
SM
MD
LG