Dostupni linkovi

Trump ne odustaje od pitanja o državljanstvu u popisu


Američki predsjednik Donad Trump
Američki predsjednik Donad Trump

Američki predsjednik Donad Trump saopštio je u četvrtak da vladini advokati rade čak i tokom državnog praznika Dana nezavisnosti na pronalaženju načina kako da u popis stanovni[tva 2020. godine uključe i pitanje o državljanstvu.

Suočeni sa rokom za printanje obrazaca za popis, zvaničnici administracije, uključujući ministra trgovine Wilbura Rossa, u utorak su saopštili da idu dalje bez uključivanja tog pitanja.

Dan poslije Trump je preokrenuo odluku i na postu na Twitteru napisao: "Apsolutno idemo naprijed. Ministarstvo trgovine i ministarstvo pravde rade veoma naporno na tome čak i 4. jula", napisao je Trump u četvrtak.

Vrhovni sud je prošle sedmice blokirao mogućnost da se pitanje o državljanstvu uključi u popis, rekavši da su službenici uprave dali "izmišljeni" razlog za uključivanje upita u desetogodišnje američko istraživanje stanovništva.

Sud je, međutim, ostavio otvorenu mogućnost za administraciju daponudi uvjerljivo obrazloženje.


Kritčari smatraju da je pitanje državljanstva trik republikanaca kojim planiraju zastrašiti imigrante od učestvovanja u popisu čime bi stvorili sliku o umanjenom broju stanovnika u prostorima koji podržavaju demokratske kandidate.

XS
SM
MD
LG