Dostupni linkovi

Nježni tajni agenti, sluđeni špijuni: TV serija u službi poboljšanja imidža ozloglašene tajne službe


Iranska TV serija Gandu.
Iranska TV serija Gandu.

Nova popularna iranska televizijska serija s kontraobajveštajnom tematikom cilja na poboljšanje imidža tajne službe ove zemlje od koje svi strahuju, ali mnogi taj pokušaj vide kao državnu propagandu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

U protekle četiri nedelje Iranci su prikovani uz televizore - gledaju program državne televizije na kojem se prikazuje tim verziranih i posvećenih obavještajaca koji hvataju špijune i bacaju korumpirane političare u zatvor.

Tajni agenti i strani špijuni glavni su likovi popularne serije s kontraobavještajnom tematikom koja, čini se, pokušava da osvježi nejasan imidž ozloglašene obavještajne službe kao produžene ruke Islamske revolucionarne garde (IRCG).

Islamska revolucionarna garda – izvan TV ekrana – stoji iza serije kontroverznih hapšenja, uključujući i ona ljudi s dvojnim državljanstvima, akademika i aktivista za zaštitu okoline na osnovu često nejasnih i nedokazanih špijunskih optužbi koje su slijedile nakon upozorenja iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Kameneija o navodnim naporima iranskih neprijatelja da se "infiltriraju".

TV serija, za koju se tvrdi da se bazira na stvarnim događajima, prati iransko-američkog špijuna čiji je lik, kako kažu producenti serije, inspirisan reporterom Washington Posta, Jasonom Rezaianom, koji je u Iranu zatvoren 2015. nakon što je osuđen za špijunažu u suđenju iza zatvorenih vrata.

Rezaian, koji je pušten u januaru 2016. godine u razmjeni zatvorenika nakon što je odslužio 544 dana zatvora, tuži Iran i optužuje za "mučenje", "uzimanje taoca" i korištenje, njega samog, kao špijuna u pregovorima sa Zapadom o nuklearnom oružju.

U memoarima objavljenim početkom godine, Rezaian je u detalje opisao svoj boravak u zloglasnom teheranskom zatvoru Evin; uključio je opise iscrpljujućih i bizarnih sesija ispitivanja na kojima su njegovi ispitivači željeli da dobiju priznanje da je špijun.

Džavad Afšar je režiser serije pod naslovom Gando – serija je dobila ime po iranskom krokodilu kratke čeljusti, poznatom po svojoj stripljivosti i ustrajnosti. Režiser kaže da se serija zasniva na informacijama iz "bezbjednosnih tijela koja su odgovorna za sigurnost zemlje".

Afšar kaže da su seriju naručili iz centra Martir Avini, na čijoj internet stranici se kaže da je povezan sa centrom Basidž državne televizije.

Seaid Golkar, asistent na Univerzitetu u Tennesseeju na Odjelu za političke nauke u Chattaboogi, i viši saradnik za politiku Irana u Savjetu za globalna pitanja u Chicagu, kaže da je serija "u suštini proizvod u ime i uz konsultacije s obavještajcima IRGC-a i njihove sigurnosne organizacije", kako bi se uobličio narativ, okrivili stranci za probleme zemlje ali i potkopala vlada predsjednika Hasana Rohanija.

U Prvoj epizodi serije, osumnjičeni špijun, sin zvaničnika vlade, uhapšen je s koferom punim američkih dolara i zlatnika pošto su agenti službe bezbjednosti na iranski aerodrom prisilno prizemljili njegov komercijalni let uz pomoć borbenih mlaznjaka.

"Toliko mnogo ih je upetljano, ako ti kažem njihova imena, bićeš šokiran.", kaže tajni agent svom kolegi nakon uspješnog hapšenja.

"Oni su trebali biti uzori za djecu ove zemlje", dodaje. "Šta se desilo, nisu bili sposobni da budu uzori vlastitoj djeci."

Jedan od likova u seriji, špijunka koja se navodno predstavlja kao konzervativka, tumači se kao pokušaj opravdavanja masovno kritikovanog hapšenja osam ekologa koji su više od godinu dana zatvoreni pod optužbom da su špijunirali za strane obavještajne agencije.

Obavještajna organizacija Islamske revolucionarne garde takođe je pritvorila izvršnog direktora Fondacije za perzijsko naslijeđe divlje prirode, iransko-kanadskog sociologa profesora Kavousa Sejed Emamija, koji je umro u zatvoru pod sumnjivim okolnostima.

TV serija, za koju producenti kažu da privlači veliku pažnju publike, emituje se u vrijeme intenzivnog pritiska na Iran suočenog sa sankcijama SAD-a i prijetnjom o "uništenju" koje šalje američki predsjednik Donalda Trumpa. Trump je prošlog mjeseca otkazao napad na Iran koji je trebao biti odmazda za rušenje američkog drona. Napad je otkazan zbog velikog broja žrtava koje bi takav napad mogao izazvati.

Poruka serije za one izvan Irana, kaže Afšar, je da "[iranski obavještajci] su na oprezu i da sve nadgledaju".

Iranska državna televizija pod kontrolom tvrdolinijaša, evidentno emituje sadržaje za koje se vjeruje da ih proizvode obavještajna tijela s ciljem promovisanja državne politike.

"Za razliku od brojnih filmova snimljenih 2009. godine s tim ciljem, nakon suzbijanja Zelenog pokreta [pokreta opozicije] koji su doživjeli neuspjeh na prodaji karata, Gando je bolje produkcije", kaže Narges Badžodžli, asistentica na studijama Bliskog istoka na naprednim studijama međunarodnih odnosa na Univerzitetu Johns Hopkins.

"Uzimajući u obzir kako su zvaničnici Trumpove administracije – kao John Bolton [savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a] i Rudy Giuliani [Trumpov lični advokat] – govorili na okupljanjima [iranske opozicione grupe Mudžahedin Kalk] i s obzirom na Trumpovu agresivnu politiku prema Iranu, uključujući i Washingtonove bliske odnose sa Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Izraelom, producenti TV serije Gando mogli su da sve to kapitalizuju u ovom trenutku kada Iranom vlada osjećaj da je cijeli svijet protiv njih.", rekla je.

"U ovoj klimi, nije teško razumjeti kako jedan zabavni program koji problematizuje strane uticaje i špijunažu koje imaju cilj da oslabe zemlju ima toliku popularnost.", dodala je Narges Badžodžli.

Golkar kaže da sve dok je TV serija gledana, "ostaje pitanje do koje mjere je uspješna".

Na društvenim mrežama, tvrdolinijaši i oni odani režimu veličaju seriju dok je drugi odbacuju kao državnu propagandu.

Pišući na Twitteru, novinarka Masoumeh Naseri je rekla da dok Gando pokušava da prikaže iransku tajnu službu kao "nekoga ko poštuje zakon, ko je pametan, i nalik James Bondu", svaka scena u seriji je puna "obmana".

"Sjećanja i pisanja zatvorenika obavještajne službe su u suprotnosti s narativom TV serije Gando", rekla je Naseri.

XS
SM
MD
LG