Dostupni linkovi

Balkanski barometar: Podrška evrointegracijama u regionu prvi put iznad 50 odsto


Ilustrativna fotografija

Članstvo u Evropskoj uniji (EU) podržava 56 odsto građana i 64 odsto kompanija Zapadnog Balkana, pokazuju danas predstavljeni rezultati istraživanja Balkanski barometar koje sprovodi Savet za regionalnu saradnju (RCC).

Predstavljajući rezultate na samitu Berlinskog procesa u Poznanju, generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu rekla je da je to prvi put prvi put za pet godina, koliko se radi Balkanski barometar, da je više od polovine ispitanih građana podržalo evropsku integraciju regiona.

U istraživanju iz 2015. godine članstvo u EU podržavalo je 42 odsto gradjana Zapadnog Balkana.

Balkanski barometar je godišnje istraživanje javnog mnjenja koje sprovodi RCC, sakupljajući i analizirajući podatke od građana i kompanija Zapadnog Balkana, o tematskim oblastima kao što su zaposlenost, trgovina, investicije, korupcija i druge.

Prema danas predstavljenom istraživanju, članstvo u EU podržava 61 odsto mladih Zapadnog Balkana.

Na panelu Povećavanje napora u pravcu transformacije regiona radi napretka na putu evropskih integracija, Bregu je kazala i da važnost regionalne saradnje prepoznaje 74 odsto građana i 67 odsto kompanija.

Da bi poslovne i trgovinske veze unutar regiona trebalo da budu poboljšane veruje 53 odsto građana Zapadnog Balkana.

Ukupno gledano, zadovoljstvo građana situacijom u regionu konstantno je u porastu, ali je ipak manje od polovine njih zadovoljno tom situacijom - 44 odsto, u poređenu s 35 odsto 2015. godine.

Za 60 odsto građana Zapadnog Balkana nezaposlenost je najveći problem, za 47 odsto to je ukupna ekonomska situacija, a sve više brinu i zbog korupcije (26 odsto) i odliva mozgova (13 odsto).

Kad je reč o zaposlenosti, zabeležen je pad od osam odsto - svega 34 odsto ispitanih reklo je da je zaposleno, za razliku od 42 odsto u prošlogodišnjem istraživanju.

Da je digitalizacija javnih usluga ključ za povećanje transparentnosti i smanjenje korupcije smatra 58 odsto kompanija Zapadnog Balkana, navela je Bregu.

Većina građana - 61 odsto, rekla je da je nezadovoljna naporima vlade na suzbijanju korupcije, za razliku od 70 odsto u prethodnom istraživanju.

Prvi put otkako se radi Balkanski barometar, većina ispitanika - 27 odsto, rekla je da naporan rad smatra najvažnijim faktorom za napredovanje u životu, a ne poznavanje određenih ljudi (26 odsto), dobro obrazovanje (23 odsto), sreću (14 odsto) ili pripadnost bogatoj porodici (sedam odsto).

Da uopšte ne koristi internet reklo je 26 odsto ispitanika.

Istraživanje je sprovedeno u novembru i decembru 2018. godine.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG