Dostupni linkovi

EU protiv internet standarda za auta


Ilustrativna fotografija

Članice Evropske unije glasale su u četvrtak protiv prijedloga izvršne vlasti Unije o standardu za automobile koji bi funkcionisali na principu bežične mreže.

Dvadeset i jedna zemlja, uključujući Francusku, Njemačku i Italiju koje imaju snažnu auto industiju glasale su protiv prijedloga na sastanku EU zvaničnika u Briselu.

Zastupnici u EU su u aprilu podržali bežični plan za 5G tehnologiju koju promoviše BMW I Qualcomm.

Izvršna Evropska komisija želi postaviti mjerila za automobile povezane sa internetom, što je industrija koja bi mogla donijeti milijarde dolara profita za proizvođače auta, telekom operatere i proizvođače opreme, smatraju analitičari, stoji u izvještaju Reutersa.

Ovo pitanije podijelilo je auto i tehnološku industriju i izavalo veliko lobiranje sa obje strane u njihovoj potrazi za potencijalno unosnim tržištem.

Peta generacija mrežne tehnologije ili 5G standard povezivao bi automobile i uređaje u okruženju, sa širokim spektrom aplikacija. Komisija brani svoj stav o wifi tehnologiji te smatra da, za razliku od 5G tehnologije, ona jeste dostupna i pomoći će u povećanju sigurnosti na cestama.

Kritičari smatraju da je zahtjev a se nove tehnologije modificiraju kako bi bile kompaktibilne sa starijom tehnologijom nerealan te da bi kočio inovacije.

XS
SM
MD
LG