Dostupni linkovi

Ruske vlasti šute o požaru u vojnoj podmornici


Požar u ponedeljak bio je jedna od najsmrtonosnijih podmorničkih nesreća još od avgusta 2000. godine

Ruski zvaničnici suočavaju se sa optužvama da pokušavaju prikriti detalje nesreće koja se dogodila u vojnoj podmornici u kojoj je, od posljedica požara, stradalo četrnaest članova posade.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da se nesreća desila u ponedeljak ali da je informacija objavljena tek u utorak.

Navodi se da su pomorci stradali u požaru u, kako je opisano, podmornici za istraživanje u blizini Arktika.

Pojedini ruski mediji kritikovali su nedostatak transparentnosti i povukli paralele sa sa nedostatkom zvaničnih informacija tokom kraha sovjetskog nuklearnog reaktora u Černobilu 1986. godine.

"Apsolutno ništa nije poznato u ovom momentu. Ko, šta... Ne razumijem jednu stvar: zašto je prošao cijeli jedan dan da bi se saopštila vijest o stradanju?", rekao je Evgenij Buntman, voditelj radijske stanice u Moskvi.

Na pitanje je li brod imao nuklearni reaktor, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je novinare uputio na Ministarstvu odbrane. On je također rekao novinarima da su detalji o podmornici tajni ali da su informacije dostavljene na vrijeme.

Peskov je također rekao da će tehnički detalji o podmornici ostati tajna zbog osjetljive prirode vojnih operacija.

"Prirodno, takva informacija ne može biti objavljena javno. Povezana je sa kategorijom potpuno tajnih podataka i za nas je normalno da je ne objavimo", rekao je Peskov novinarima.

Norveška uprava za radijaciju i nuklearnu sigurnost (DSA) saopćila je u srijedu da nije otkrila nikakvu nenormalnu radijaciju u tom području i da se njene mjere podudaraju s javnim informacijama koje je pružila Moskva.

Šef Greenpeace-a u Norveškoj, Frode Pleym, pozvao je vlasti u Moskvi da budu potpuno transparentne kako bi "zaštitile interese i Rusije i susjednih zemalja poput Norveške".

Požar koji se desio u ponedeljak bio je jedna od najsmrtonosnijih podmorničkih nesreća još od avgusta 2000. godine, kada je podmornica Kursk s nuklearnim pogonom potonula na pod Barentsovog mora, ubivši svih 118 ljudi na brodu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG